Rusko i USA stahují z Ukrajiny diplomaty. Útok začne ve středu, uvádí zpravodajci

Ukrajinský voják na frontě

Rusko začalo snižovat počty pracovníků na svých zastupitelských úřadech na Ukrajině. Ruská diplomacie tuto „optimalizaci“ vysvětluje obavou z provokací, základní funkce velvyslanectví a konzulátů mají zůstat zachovány, uvedla agentura Interfax. K evakuaci části diplomatů z Kyjeva daly pokyn i USA, Německo své občany na Ukrajině vyzvalo k podobnému kroku. Podle amerických diplomatů a zpravodajských služeb by Rusko mohlo invazi zahájit ve středu 16. února.

„V obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí jsme skutečně přijali rozhodnutí o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině. Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Agentura AP dříve uvedla, že Spojené státy chystají evakuaci svého velvyslanectví v Kyjevě v reakci na varování západních tajných služeb, že se ruská invaze na Ukrajinu blíží. K tomuto kroku dalo americké ministerstvo zahraničí pokyn před polednem.

„Ministerstvo zahraničí USA v sobotu přikázalo zaměstnancům, kteří nezastávají kriticky důležité pozice, odjet z velvyslanectví USA v Kyjevě kvůli ustavičným zprávám o stoupajícím počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou, svědčících o možnosti rozsáhlých vojenských akcí proti Ukrajině,“ citoval list Ukrajinska pravda z vyjádření zastupitelského úřadu.

Na velvyslanectví podle deníku zdůraznili, že nehledě na nadcházející snížení stavu diplomatického personálu základní tým zůstane na Ukrajině. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo občany země ke klidu a varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk. „Nyní je kriticky důležité zachovat klid, semknout se uvnitř země a vyvarovat se počínání narušujících stabilitu a vyvolávajících paniku,“ zdůraznilo v prohlášení ministerstvo.

Útok přijde ve středu

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na sobotu se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland.

K rychlému odjezdu ze země vyzvalo v sobotu své občany i německé ministerstvo zahraničí, a to v případě, kdy jejich přítomnost na Ukrajině není nezbytná. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

Řada médií navíc uvádí, že podle amerických diplomatických zdrojů a zpravodajských služeb by Rusko mohlo zahájit rozsáhlou invazi na Ukrajinu již příští středu, 16. února. Informují o tom na základě podrobných plánů Ruska, včetně přesných tras a armádních jednotek.

Americké zpravodajské služby před invazí varovaly spojence NATO. Web Der Speigel uvádí, že o této možné hrozbě německou vládu i spojence americká CIA informovala v pátek. Řada diplomatů a vojenských představitelů doplnila, že USA během tajných brífinků poskytly mnoho podrobností. Již delší dobu se navíc spekulovalo o tom, že útok by mohl hrozit kolem poloviny února. „Podle znalců je ovšem možné, že USA záměrně vypouštějí informace, aby ruské útočné plány torpédovaly,“ doplnil web.

Spolupracovníci amerického prezidenta Joea Bidena veřejně konkrétní datum potvrdit nechtěli, pouze uvedli, že v rozporu s předchozími veřejnými spekulacemi a očekáváními by invaze mohla začít před před koncem olympijských her v Pekingu 20. února. Moskva však popírá, že by měla v plánu na Ukrajinu zaútočit.

Jde o hysterii?

„Vzhledem k významnému vlivu, jaký Washington a Londýn mají na Kyjev, a celkově jejich roli při řízení dění na Ukrajině... jsme učinili závěr, že naši američtí a britští kolegové zjevně vědí o nějakých připravovaných násilných akcích, které by mohly zásadně zkomplikovat bezpečnostní situaci,“ poznamenala Zacharovová.

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, stále popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout. Západní výstrahy před možnou ruskou invazí Moskva odmítla jako „hysterii“ a „dezinformace“.

Tagy:
Velká Británie invaze Ukrajina politika evakuace diplomaté USA Rusko Kyjev Interfax Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Marija Vladimirovna Zacharovová