Jen ženské umění. Speciální muzeum znovu otevírá dveře, nový kabát stál více než miliardu

První muzeum zaměřující se na ženskou uměleckou tvorbu prošlo monumentální rekonstrukcí za 67,5 milionu dolarů. Washingtonská instituce ke konci října po dvouleté pauze přivítá první návštěvníky. O události informoval americký server CNN.

Ženské národní muzeum (NMWA) se chystá 21. října přivítat první návštěvníky po dvouleté rekonstrukci. Ta vyšla na 67,5 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč, pozn. red.) a přinesla mnoho změn. „Chtěli jsme inovovat výstavní prostory, aniž bychom zničili historický odkaz budovy,“ citoval zpravodajský server CNN ředitelku institutu Susan Fisher Sterlingovou.

ČTĚTE DÁL: Spousta pokladů pod jednou střechou. Poštovní muzeum v Praze ukrývá nejen známky

Velkolepá rekonstrukce zahrnula například zvětšení výstavních síní nebo zrenovování zevnějšku budovy. Dále se v muzeu nově nachází koncertový sál a prostory na učení. Došlo i ke změnám ve výzkumné knihovně uvnitř muzea, která bude poprvé otevřená veřejnosti, píše americký web Art Dependence. Jednalo se o první rekonstrukci muzea od jeho otevření v roce 1987.

Instituci založila Wilhelmina Cole Holladayová, která usilovala o zvýšení povědomí o tvorbě ženských umělkyň, píše Vanity Fair. „Lidé si obecně myslí, že muži vytvořili všechna dobrá umělecká díla. Tohle muzeum všem ukáže, že ženy významně přispěly světovému umění,“ vysvětlila svůj záměr v době založení muzea.

Tagy:
dolar muzeum rekonstrukce Národní muzeum USA Praha Washington, D.C. Susan Fisher Sterling Národní muzeum západního umění