Jeruzalémem zněly sirény. Hamás na město vypálil několik raket, na místě jsou zranění

Izraelsko-palestinská válka

Zrno o Izraelsko-palestinském konfliktu

Zatím neupřesněný počet raket vypustilo v pondělí na Jeruzalém palestinské hnutí Hamás, podle jeho prohlášení se mělo jednat o odvetu za izraelské útoky na civilní obydlí v Pásmu Gazy. V Jeruzalémě se rozezněly sirény a deník Haarec s odvoláním na zdravotnickou službu Magen David Adom informoval o devíti zraněných. Podle fotografií sdílených na síti X byla také poškozená mešita v osadě nedaleko Jeruzaléma.

Izraelská armáda rozsáhlými nálety v Pásmu Gazy odpovídá na sobotní útok Hamásu, při kterém bylo podle médií zabito přes 800 Izraelců a desítky lidí dalších národností. Premiér Izraele Benjamin Netanjahu v televizním projevu vyzval obyvatele Gazy k opuštění oblastí, které Hamás využívá, jelikož Izraelci podle něj tato místa „promění v sutiny“. Palestinců v Pásmu Gazy podle dnešní bilance zahynulo přes 560.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropská unie reaguje na útoky Hamásu. Pozastavila veškeré platby Palestincům

Izrael považuje celý Jeruzalém za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město jeho východní část, kterou Izraelci obsadili v šestidenní válce v roce 1967 a anektovali ji.

Mnoho desetiletí trvající spory o město jsou častou rozbuškou ve vzájemných vztazích. Ostatně i sobotní operaci vysvětlovali lídři Hamásu jako odplatu za izraelské „znesvěcování“ mešity al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Izrael nyní povolal do zbraně na 300 000 záložníků, nejvíce v historii země, a jeho ozbrojeným složkám se podle oficiálních prohlášení za poslední dva dny podařilo v oblastech u hranic Pásma Gazy obnovit kontrolu.

Izraelská vláda kromě náletů v Pásmu Gazy patrně hodlá odpovědět také rozsáhlou pozemní operací. Na jihu Izraele se už podle agentury DPA shromáždilo na 100 000 rezervistů. Spojené státy podle webu BBC News očekávají, že Izrael akci zahájí do 48 hodin.

Tagy: