Jeviště mě lákalo od dětství. Byl jsem mamánek a nikdy se toho nezbavil, přiznává Kotvald

Petr Kotvald měl se svou maminkou velice blízký vztah. Proto si ani jako puberťák neuměl představit, že by odešel z rodičovského bytu. „Byl jsem mamánek,“ přiznal hudebník v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Vzpomněl i na své hudební začátky a popsal jednu zajímavou historku, kterou před lety zažil s jeho fanynkou na hotelovém pokoji.

Že se chce věnovat hudbě, věděl Kotvald už od mala. I proto v rodném Žatci navštěvoval školu umění, kde se učil hře na klavír a zpěvu. „Od dětství jsem měl pocit, že mě jeviště láká. V teenagerovském věku jsem to posílil tím, že jsem hrál v různých kapelách,“ svěřil se Kotvald v pořadu Povídej.

Na své vzdělání však nikdy nezanevřel. Když se měl v patnácti letech rozhodnout, kam půjde studovat, vybíral nikoliv podle oboru, ale podle toho, co bude blíž k domovu. „Nechtěl jsem z domu. Můj bratr byl v té době už několik let na intru a já byl mamánek. Strašně se mi stýskalo a ani tehdy jsem si neuměl představit, že bych opustil mamku a náš byt. Takže se zvolila škola, která byla na dojezd. Během studia se ukázalo, že mi to jde, a tak jsem po střední nastoupil na ČVUT,“ zavzpomínal na svá studia 66letý hudebník.

ČTĚTE TAKÉ: Módní odvětví v slzách. Zemřel návrhář Paco Rabanne, jeho parfémy miluje celý svět

Právě v té době se rozjela i jeho hudební kariéra. „Zkusil jsem několik pěveckých soutěží a stalo se to, že jsem měl na podzim roku 1980 možnost spolupracovat se skutečnými profesionály. Byl to pro mě zlomový okamžik, kdy jsem do toho vlítnul a pak už to jelo samo,“ popsal Kotvald.

Karel Vágner nás držel zkrátka

Právě začátkem 80. let začal zpívat v duu se Stanislavem Hložkem. Jejich hit Holky z naší školky bořil hitparády – prodalo se ho rekordních jeden a čtvrt milionu exemplářů. Duo, které se proslavilo také písněmi Bílá královna, Dajána či Oh Suzi, vystupovalo i s Hanou Zagorovou. Společně například natočili skladbu Můj čas, která uváděla svého času populární seriál Sanitka.

Podle Kotvalda byly roky slávy skutečně opojné. Nikdy se jimi nenechal ovlivnit. „Měli jsme výhodu v našem šéfovi Karlu Vágnerovi, který nás držel hodně zkrátka a říkal nám, ať se držíme při zemi. Navíc v tom velkém kolotoči, který jsme prožili, to asi ani jinak nešlo. Hráli jsme 360krát do roka. Do toho se ještě natáčelo a přejíždělo. Aby to člověk fyzicky ustál, musel dodržovat základní režim. Na hotelech se ale děly zajímavé věci. Tam jsme si vybíjeli tu radost z toho, co děláme,“ prozradil Kotvald.

Moderátorce Radce Červinkové pak vylíčil i jednu zajímavou historku, kterou během koncertování na hotelovém pokoji zažil. „Bylo to v západních Čechách. Pamatuji si, jak jsem přišel do svého pokoje, poodkryl peřinu a tam ležela nahá slečna. Bylo to pro mě velké překvapení. Byl jsem vyděšený. Vyšel jsem ven a zaklepal na pokoj jednoho známého. Ten už byl méně překvapený. Řekl ‚žádný problém‘ a slečnu si odvedl vedle. V půl třetí ráno mi pak zaklepal na dveře s tím, ať ji odvezu domů,“ popsal hudebník.

Petr Kotvald v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou pohovoří i o svém odchodu od Stanislava Hložka a Hany Zagorové.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu.

Tagy:
zpěvák mladí hudebník Žatec Hana Zagorová Karel Vágner dětství Povídej Radka Červinková Stanislav Hložek České vysoké učení technické v Praze Západočeský kraj Petr Kotvald Paco Rabanne