Módní odvětví v slzách. Zemřel návrhář Paco Rabanne, jeho parfémy miluje celý svět

Ve věku 88 let zemřel Paco Rabanne, uznávaný módní návrhář španělského původu, který se v šedesátých letech 20. století proslavil především svými metalickými a futuristickými modely. Známý byl i pro své luxusní parfémy, které si získaly příznivce po celém světě. O jeho úmrtí informovala agentura AFP s odvoláním na mluvčího katalánské skupiny Puig, která vlastní značku nesoucí jeho jméno.

Rabanne, vlastním jménem Francisco Rabaneda y Cuervo, zemřel ve francouzské Bretani ve vesnici Portsall, kde dlouhodobě žil.

Původní profesí architekt měl pověst muže, který udělá kus módního oděvu ze všeho, co mu přijde pod ruku. Kromě plastů a kovů navrhl šaty například z papíru, zrcátek, kovových kroužků, ale třeba i z čokolády. Ve světě módy je považován za futuristu a vizionáře. Jako první nechal své kolekce předvádět v rytmu hudby a byl i prvním, kdo na přehlídková mola přivedl modelky černé pleti.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela původní představitelka oblíbené Wednesday Addamsové. Lise Loringové bylo 64 let.

Rabanne se díky své matce, která pracovala pro návrháře Cristóbala Balenciagu, od útlého věku ponořil do světa módy. Rodilý Bask přesídlil již v dětství do Francie, nejprve do Bretaně a posléze do Paříže, kde si pak za studií přivydělával navrhováním šperků a doplňků pro významné módní domy, jako je Dior, Givenchy a Balenciaga.

„Moje maminka mi v dětství řekla: ,Synu, v módě máš všechnu svobodu a volnost, kterou chceš, až na jednu věc. Nesmíš útočit na krásu žen.‘ To pro mě bylo tak důležité. Nechci mít ženy s roztrhaným, dekonstruovaným, pesimistickým oblečením. Chci vytvářet módu pro ženy, aby byly krásné, sexy a optimistické,“ řekl Rabanne v roce 2002 v rozhovoru pro deník The New York Times.

V roce 1966 si otevřel vlastní módní salon a postupně se vypracoval do úzké skupiny nejprestižnějších návrhářů tzv. haute couture (vysoké krejčoviny). Sám uváděl, že při navrhování šatů uplatňoval „architektonický“ a moderní přístup.

Později přešel na modelovou konfekci a výrobu luxusních doplňků a parfémů. Aby mohl v roce 1969 uvést na trh svůj parfém, spojil návrhář v roce 1968 své síly se španělskou skupinou Puig, které posléze v roce 1986 svůj módní dům prodal. V roce 2006 představil svou první cukrářskou kreaci.

Francouzský deník Le Monde o Rabanneovi napsal, že jeho odvážný výběr materiálů, průkopnická vize a tvůrčí svoboda ovlivnily celou generaci módních návrhářů. Jeho skutečnou vášní ale podle listu bylo věštění. Rabanne strávil poslední léta svého života v Bretani.

„Vím, že v historii módy budu mít vždy své místo. Je to nutné z jednoho důvodu – jsem ve všech slovnících, protože jsem do světa módy zavedl nové materiály. Vytvořit první šaty z kovu, papíru, lisovaného plastu – to je můj odkaz,“ řekl listu The New York Times.

Tagy: