Hádka poslanců kvůli Rusku: Za Babiše se tam jezdilo chlastat, aby byl plyn, hřímal Michálek

Jakub Michálek ve Sněmovně

Hádky ve Sněmovně, Michálek se opřel do Babiše

Poslanci dál debatují v rámci snahy opozice vyslovit nedůvěru vládě Petra Fialy (ODS). Schůzi vyvolalo hnutí ANO a jenom v pondělí zabrala rozprava poslancům 16 hodin.
Řečnický pult obsadili nejprve ministři, v úterý pak opozice. Ta nešetřila kritikou na účet vlády. Hádku spustil výrok piráta Jakuba Michálka o vazbách Andreje Babiše (ANO) na Rusko.

Hodiny jednání a ostré slovní přestřelky. V takovém duchu se neslo jednání zákonodárců. O šifrovaném telefonu ministra vnitra Rakušana (STAN), kvůli kterému je celá schůze svolána, se ale mluvilo jen zřídka. Poslanci řečnili o všem možném. „Problematikou je energetika a energetická politika,“ prohlásil například předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Ministerstvo školství plánuje na dotacích ušetřit šest miliard korun,“ řekla na druhou stranu poslankyně Jana Berkovcová (ANO). „Bouří se zdravotníci, učitelé i zaměstnanci bezpečnostních sborů,“ upozornila poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se omluvil Kalouskovi za slova o „zabití cez padáky“. Přepište dějiny, reagují politici

V úterý ve dvě hodiny odpoledne bylo k rozpravě přihlášených zhruba 50 poslanců. A to kvůli rozepřím mezi Jakubem Michálkem z Pirátů a opozicí. „Zahraniční politika, která se tady provozovala byla postavená na totalitních státech a na spojenectví s Putinem. Jezdilo se do Ruska zachlastat vodku, aby byl plyn,“ řekl Michálek. „Do Ruska na vodku zachlastat? Abyste věděl, kdo tam jezdil, byl to Topolánek a Nečas. Babiš tam nikdy nebyl,“ reagovala poslankyně Berenika Peštová (ANO).

Ve Sněmovně to ale vřelo i mezi poslancem Patrikem Nacherem (za ANO) a ministry. „Lidé mají krátkou paměť a řeknou, že opozice dva dny zdržovala. Celý ten první den jste zabrali vy a vaši ministři,“ rozčílil se Nacher. „Vyjádření pana Nachera považuji za pokrytecké,“ reagoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Jestliže pan Nacher kritizuje členy vlády, kteří velmi konkrétně referovali, tak to byla jiná disciplína, než předvádí Babiš nebo Okamura,“ dodal ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opoziční hnutí ANO, které vyvolalo hlasování o nedůvěře vládě, je prý připraveno znovu jednat dnem i nocí. „Po dlouhé době jsem si koupila energetický nápoj, ale to se zvládne,“ řekla bývalý mistryně financí Alena Schillerová (ANO).

Z dosavadních 18 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky pouze jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka. „Jsme přesvědčeni, že tato vláda je nekompetentní. Kroky, které podniká, poškozují Českou republiku a občany,“ tvrdí poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Tagy:
Andrej Babiš ODS Česká pirátská strana Jakub Michálek ANO 2011 vláda Rusko vodka Poslanecká sněmovna ČR Berenika Peštová