Šumava smutní. Zemřel mistr pekař Sobotovič, jeho housky byly vyhlášené

Na Šumavě přišli o známého pekaře, Augustin Sobotovič zemřel ve věku 83 let. Z jeho pečiva měli radost převážně v Lenoře, ale pekl i ve veřejných pecích ve Volerech či Vitějovicích. Mezi jeho nejvyhlášenější výrobky patřily česnekové placky nebo housky. Podle webu Deník to byl právě on, který zachránil řemeslo starých pekařských mistrů.

Sobotovič se v porevoluční historii Lenory stal teprve druhým pekařem a teprve nedávno předal pomyslné žezlo svému nástupci. V lenorské peci pekl více než dvacet let. Pečivo mohli lidé na jihu Čech ochutnat i jinde – ve Volarech i Vitějovicích.

ČTĚTE TAKÉ: Nenahraditelná ztráta Fakulty sociálních věd UK: Zemřel oblíbený vědec a profesor Vošvrda

Dlouholetý předseda spolku Velká lóže pecařská se narodil na Slovensku v osadě Šalgočka u Hlohovce. Na pekařskou dráhu se vydal hned po dokončení osmileté základní školy. Dlouho u profese ale nezůstal. Pečení pro něj bylo náročné, a tak přešel ke stavařům a mimo jiné se podílel na výstavbě Havířova.

To ovšem nebyla jediná profese, kterou si za Sobotovič vyzkoušel. Pracoval také jako šéfkuchař pluku, dělal řidiče, občanského zaměstnance ve skladu pohraniční stráže i u bezpečnostní agentury. Nakonec ale přece jen po 44 letech skončil u řemesla, kterému se v mládí vyučil. Stal se z něj opět pekař.

„Dělal to s láskou, zdarma a vždy se těšil na lidi jako malé dítě na čokoládu. Na nic si nehrál, dělal to spontánně a přirozeně. Byl na pečení vždycky perfektně připravený a oblečený. Dbal na to, aby řemeslu dělal slávu a čest,“ zavzpomínal podle webu iDNES.cz na Sobotoviče jeho nástupce a současný předseda Velké lóže pecařské Miroslav Kutlák.

PODÍVEJTE SE: Bolestná slova, státní hymna a ovace. Loučení s Hlaváčovou dojalo všechny přítomné

Tagy: