
Rakušan: Na útoky osamělých vlků si zvykat nesmíme. Nečekejme na tragédii, řešení máme
V Česku žijí desítky tisíc celiaků. Pokud bychom měli jejich počty uvést konkrétněji, pak si můžeme pomoci daty z loňského roku, kdy v Česku žilo téměř 30 tisíc lidí s touto diagnózou. Lidí s vrozenými dispozicemi je ovšem několikanásobně více. Někteří nemoc, která se mimojiné projevuje nesnášenlivostí lepku, odhalí na základě závažných příznaků, u jiných se navenek neprojeví vůbec. Co ovšem diagnózu pomáhá snášet výrazně lépe, je fakt, že pacienti už dávno nejsou omezeni výběrem bezlepkových produktů. Na trhu je dostatek zboží, z něhož lze vybírat.
Jeden den křupavé, druhý den gumové a nebo dokonce tvrdé. Pečivo zkrátka dlouho čerstvé nevydrží. Tomu by však mohl být konec. Vědci z liberecké univerzity totiž vyvinuli speciální pytlík, díky kterému by chleba nebo třeba rohlíky mohly zůstat čerstvé i déle než týden.
Automobilky se vždy pyšní tím, když jejich model patří mezi nejlevnější, nejprodávanější nebo nejvýkonnější na trhu. Jsou ovšem parametry, kterými se už z principu vůbec nechlubí. Na mysli máme například dynamiku. Některé vozy totiž potřebují pro zrychlení z nuly na sto téměř dvacet vteřin. Tady je pět těch vůbec nejpomalejších.
Masné a mléčné výrobky je vhodnější nakupovat u prověřených obchodníků, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS konzultant Potravinářské komory ČR Jan Pivoňka a ředitelka Potravinové banky Central Dana Růžičková. Experti zároveň přiblížili praktické rozdíly mezi daty spotřeby a trvanlivosti.
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Známka navíc obsahuje mikroskopické kapsle s aromatem a po promnutí voní jako tradiční bageta, napsala na svém serveru stanice BFM TV.
Víte, co dělat, když najdete ptáče? A proč nekrmit labutě a kachny pečivem? V druhém dílu seriálu ŽIVOT VE STÍNU ČLOVĚKA se dozvíte, jak vypadá ptáče, které potřebuje pomoc nebo co může krmení pečivem způsobit. Dotkneme se ale i problému, který trápí všechny záchranné stanice.
Vidím ještě dost prostoru pro zlevnění potravin, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Výrobci s jeho slovy nesouhlasí. Ceny podle nich narazily na své dno. I kvůli stále vysokým nákladům.
Na Šumavě přišli o známého pekaře, Augustin Sobotovič zemřel ve věku 83 let. Z jeho pečiva měli radost převážně v Lenoře, ale pekl i ve veřejných pecích ve Volerech či Vitějovicích. Mezi jeho nejvyhlášenější výrobky patřily česnekové placky nebo housky. Podle webu Deník to byl právě on, který zachránil řemeslo starých pekařských mistrů.
O jídle stále koluje spousta dezinformací, třeba že byste neměli jíst po šesté večer, říká v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS nutriční terapeutka Markéta Grulichová. Na Instagramu si založila účet Jídlo v hrsti, kde radí lidem nejen, jak zhubnout, ale také, jak si zlepšit jídelníček a jak vařit zdravě i při vysokých cenách potravin.
Štáby CNN Prima NEWS pro vás neúnavně zjišťují, kde si můžete dát levný a přitom chutný oběd. I na základě vašich tipů jezdíme na místa, kde se dá najíst za méně než stokorunu. V týdnu tak naši reportéři vyrazili do jídelen hned v několika krajích.
Cena pšenice klesá, bochník chleba přesto stojí stále více. Očekáváme, že pečivo zlevní, řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Podle majitele společnosti Delta Jaroslava Chochole za to mohou také mzdy.
Konec obilné dohody může způsobit problémy i českým zemědělcům. Poté, co se pro ukrajinský export uzavírá černomořský koridor, hrozí východní Evropě další zaplavení sklizní z Ukrajiny. Pro české zákazníky se zatím nic nemění. Do budoucna ale může hrozit další zdražení pekárenských produktů. Jejich cena přitom v posledním roce vzrostla o několik desítek procent.