Joe Biden svoje auto kdysi dostal jako svatební dar. Na silnici ho řídit nesmí

Auto amerického prezidenta rovná se těžce opancéřovaná limuzína připomínající spíš obrněný transportér. To je logická rovnice odpovídající důležitosti nejmocnějšího muže planety. Současný vládce USA má ale jinou automobilovou lásku a známému sběrateli Jay Lenovi dokonce názorně předvedl, jak se s Chevroletem Corvette ročníku 1967 gumuje asfalt. Škoda že teď už si to Biden na veřejnosti nevyzkouší.

Málokdo se může pochlubit, že ho osobně povozil 46. prezident Spojených států. Známý americký moderátor a zanícený sběratel aut Jay Leno takovou příležitost měl.

Stalo se tak ještě v době, kdy byl Biden viceprezidentem. Už tehdy měl od Tajné služby Spojených států amerických zakázáno řídit na veřejných komunikacích. Ne kvůli věku, ale kvůli bezpečnosti.

Biden tak předvedl auto, které vlastní již 54 let, na uzavřené cvičné ploše. Jenže ne jen nějak symbolicky. Lenovi ukázal, že řízení auta je jeho velká vášeň, zvláště pokud jde o tmavozelený kabriolet Chevrolet Corvette Stingray z roku 1967.

VIDEO: Prezident USA ví, jak za to vzít

Svatební dar

Původním vlastníkem vozu, který Biden před časem předvedl také v osmdesátivteřinovém videu na svém Twitteru, je skutečně on sám. Spolu s chotí jej totiž dostali od Bidenova otce jako svatební dar.

„Miluju tohle auto a kdykoliv do něj sednu, vybavují se mi neuvěřitelné vzpomínky. Myslím na svého otce a syna Beaua,“ popsal Biden. Jeho syn Beau zemřel v roce 2015 na nádor na mozku a otcovým Stingrayem rád jezdíval.

Prezidentův otec Joe starší zaplatil za Corvette 5 600 dolarů (přes 120 tisíc korun), což nebyla malá částka, uvážíme-li, že měl často co dělat, aby vyšel s penězi. Měl totiž smysl pro čest. Ve své  autobiografii ho syn líčí jako člověka, který opustil práci obchodního ředitele autosalonu, když se jeho majitel rozhodl pobavit se na vánočním večírku tím, že na taneční parket vysype kbelík stříbrných dolarů, aby sledoval, jak se jeho dělníci perou. Joe starší tehdy opustil večírek a k práci u firmy se už nikdy nevrátil, napsal Biden.

Žádná láce

Joe Biden, který vyrostl ve Scrantonu v Pensylvánii a částečně ve státě Delaware, nyní Corvette parkuje ve svém domě ve Wilmingtonu. Podle společnosti Hagerty's je jeho vůz jedním z 14 436 kabrioletů vyrobených v daném roce, z celkového počtu 22 940 Corvette vyrobených v roce 1967.

Vůz vypadá, že je v nejlepším pořádku, a tak se jeho tržní hodnota odhaduje na 88 700 dolarů (přes 1,9 milionu korun). Pokud by ale měla být Bidenova skutečná Corvette prodána, pravděpodobně by se zpeněžila za mnohem vyšší sumu. Například v roce 2012 se na webu eBay prodala vylepšená Corvette z roku 1967, kterou údajně kdysi vlastnil astronaut Neil Armstrong, za 250 090 dolarů (přibližně 5,4 milionu korun).

Každopádně jde o skvostný klasický stroj. Corvette Stingray modelového ročníku 1967 pohání 5,4litrový vidlicový osmiválec s výkonem 350 koní, který spolupracuje se čtyřstupňovou manuální převodovkou. Z nuly na sto zrychlí za 5,7 sekundy. Dnes už se ale Biden jízdě ve své „Vette“ příliš oddávat nemůže – aspoň ne na veřejné komunikaci.

Tagy: