Trump: Putin má na Ukrajinu volnou cestu, protože jedná s hlupáky. Němci se radši vzdali

Donald Trump

Putin má cestu na Ukrajinu otevřenou, protože jedná s hlupáky. Tak vidí Donald Trump současnou situaci ve východní Evropě. V rozhovoru s kontroverzním novinářem Glennem Beckem si americký exprezident také rýpl do Německa. To podle něj raději vyvěsilo bílou vlajku, protože je zcela pod ruskou kontrolou.

„Myslím si, že Putin neměl ještě před dvěma týdny v úmyslu vpadnout na Ukrajinu. Chtěl pouze jednat. Teď ale vidí volnou cestu, protože jedná s hlupáky,“ zaspekuloval Trump. „Jsou ale způsoby, jak mu to rozmluvit. Já jsem srazil cenu ropy, a to Rusko hodně bolí,“ dodal.

Na otázku novináře, jestli by se Spojené státy měly v případném rusko-ukrajinském konfliktu angažovat, odvětil Trump, že je to problém Evropy. „Německo vyvěsilo bílou vlajku a vzdalo se. Udělalo s Ruskem dohodu ohledně plynovodu. Nord Stream je katastrofa, Rusko tak kontroluje a vlastní Německo,“ řekl exprezident s tím, že prý Angelu Merkelovou několikrát varoval. Ta to ale nebrala vážně.

Trump také zmínil, že kroky Německa v oblasti energetiky jsou směšné. Němci se podle něj dobrovolně vzdávají uhlí a jádra a místo toho jsou z velké části závislí na ruském plynu. „Rusko má tak nad Německem kontrolu. A Němci říkají, že s Ruskem bojovat nechtějí. Nemůžou s ním bojovat. Co by pak bylo s energiemi?“ ptal se Trump.

Právě plynovod Nord Stream 2 by měl být podle Američanů součástí sankcí v případě ruského útoku na Ukrajinu. „Očekával bych, že opatření proti Nord Stream 2 budou součástí významných, kolosálních hospodářských důsledků, které by Rusko za takového scénáře postihly,“ řekl v pátek podle agentury TASS americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan.

Moskva opakovaně odmítá, že by připravovala útok na Ukrajinu, manévry v blízkosti jejích hranic prezentuje jako svou interní záležitost. Zároveň předložila Západu sadu požadavků spojených s působením NATO a hrozí odvetnými kroky, nebudou-li vyslyšeny. USA a jejich spojenci přitom dávají opakovaně najevo, že nehodlají zakázat Ukrajině vstup do NATO nebo omezit vojenskou přítomnost na východě Evropy, jak Moskva požaduje.

Tagy: