Juchelka: Nelžete o cenách energií. Rozdávat peníze určitě nebudeme, opáčil Jurečka

Marian Jurečka (KDU-ČSL v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 19.11.2023

Ceny energií rozhádaly hosty v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) totiž veřejnost uklidňoval, že jim cena energií od příštího roku příliš nevzroste. S tím ale nesouhlasil stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO), podle kterého vláda o cenách lže a navíc skandálně odmítá o celé situaci debatovat v rámci mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečka budou platit domácnosti v příštím roce podobné účty jako letos a opozice s výrazným zdražováním jen plaší. „V případě domácností budou ceny v příštím roce prakticky stejné, jako jsou v drtivé většině u odběratelů. Samozřejmě existují výjimky u některých tarifů. U některých dokonce poklesne,“ řekl Jurečka v pořadu Partie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Ministr zdůraznil, že je potřeba se dívat na koncové ceny. „Náš zájem je, aby zůstaly stabilní a domácnosti snížily svou spotřebu. My to už děláme v rámci dotačních programů či oprav domů po babičce. To jsou všechno kroky, které směřují k výraznému snížení spotřeby,“ dodal Jurečka. Zároveň ale odmítl, že by se stát pouštěl do dotačních závodů. „Plošné rozdávání peněz určitě dělat nebudeme. Půjdeme cestou hledání cílených úspor,“ dodal.

S jeho tvrzením, že se zdražovat energie nebude, ale nesouhlasil stínový ministr práce Aleš Juchelka. Podle něj je velká škoda, že se vláda nechce s opozicí bavit o jejich cenách. „Myslím si, že je to skandální. Budou stoupat. Například v bytě v paneláku se zvýší o 30 procent, domy s bojlerem o 40,“ predikoval Juchelka.

Opoziční politik také zmínil problémy, které se týkají firem. „V Moravskoslezském kraji máme například Liberty Steel, která je kvůli cenám energií už letos v problémech. Podobně jsou na tom Třinecké železárny,“ uvedl Juchelka.

Stínový ministr následně dodal, že vláda by neměla spoléhat na zlevňování elektrické energie na světové burze. Tam se obchoduje tzv. silová elektřina, která se podílí na celkové ceně elektřiny. „Prosím tuto vládu, aby nelhala o cenách energií občanům ani firmám. Tedy, že se sníží silová složka. To samozřejmě nikdo neví,“ doplnil poslanec z hnutí ANO.

Tagy: