Nejste normální. Nacher se ve studiu tvrdě obul do Kolaji kvůli cenám energií a větrníkům

Zleva: Europoslanec Marcel Kolaja (Piráto) a poslanec Patrik Nacher (za ANO)

360° 15.11.2023

Řada politických stran jen straší, že Green Deal zabije průmysl, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). „Nedivím se firmám, že v Česku nechtějí investovat,“ dodal. Kolajovy výroky doslova vytočily poslance Partika Nachera (ANO).

„Fakt nevěřím, že to pan Kolaja myslel vážně,“ kroutil hlavou Nacher. „To už říkáte podruhé, že nejsem normální,“ reagoval Kolaja. „On tady vlastně řekl, že země, která vyváží nějakou komunitu, protože ji vyrobí víc, než spotřebuje, proto ji vyváží, tak má dražší elektřinu než soused, kterému to vyváží,“ řekl poslanec za ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Spolu do eurovoleb? ODS souhlasí, za lídra chce Vondru. Poslední slovo bude mít TOP 09

Jak je možné, že v Česku je ta komodita dražší než v zemích, které ji od nás kupují, položil otázku Nacher. „U firem to měla být konkurenční výhoda, ale stává se z toho konkurenční nevýhoda. A vy tvrdíte, že ten důvod není v procesu, ale v tom, že máme málo větrníků. To je úplně neuvěřitelné,“ pálil Nacher.

„Nevím, jestli víte, jak funguje energetika, ale výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů je velmi levná,“ prohlásil Kolaja. „Když svítí sluníčko a fouká vítr,“ rýpnul si Nacher, podle kterého jsme s cenami energií v Evropě devátí. „Když to přepočteme na paritu kupní síly, tak jsme na bedně, v top tři tutově,“ uvedl.

Před námi je podle něj sice Německo, ale musíme si uvědomit, že tam mají lidé násobně vyšší platy, jak ostatně Nacher upozornil. „My patříme mezi nejdražší. Takhle to je a můžete se s tím snažit dělat, co chcete,“ dodal.

Tagy: