Juchelka: Televizní poplatky jsou pouze další daň pro každého. Osvědčily se, namítá Jakob

Jan Jakob (TOP 09) a Aleš Juchelka (ANO)

360° (163)

Fungování veřejnoprávních médií v České republice je zapotřebí bránit, zdůraznili vládní politici Jan Jakob (TOP 09) a Jan Lacina (STAN) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Naopak Aleš Juchelka (ANO) vyjádřil přesvědčení, že média veřejné služby v ohrožení nejsou. Pro opozičního politika Jaroslava Foldynu (SPD) je vzorem maďarský model.

Návrh zákona na změnu způsobu financování médií veřejné služby je podle Juchelky nepřipravený. Chybí podle něj zejména definice, co by veřejnoprávní média v tomto století měla svým koncesionářům poskytovat. Televizní poplatky vnímá jako zbytečnou daň. „Koncesionářské poplatky jsou v Evropě skutečně už mrtvý způsob podpory veřejnoprávních médií. Využívá je pouze devět států Evropské unie,“ argumentoval bývalý moderátor.

ČTĚTE DÁLE: Pro Zdechovského výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum. STAN nám „přihrál“ pár procent

Jakob naopak návrh bránil. Koncesionářské poplatky se podle něj v českém prostředí osvědčily. Zároveň vyzdvihl potřebu nestrannosti České televize. „Kolegové z opozice chtějí dostat média veřejné služby pod kontrolu, to je evidentní. Inspirují se Slovenskem,“ uvedl. Posléze došlo k intenzivní výměně názorů mezi ním a Alešem Juchelkou. Oba se vzájemně osočovali ze lživých tvrzení.

Podle Jaroslava Foldyny je Česká televize aktivistická a vnucuje divákům své názory. „Já nechci žádnou komunistickou televizi, která mi bude říkat, co si o čem mám myslet,“ rozhorlil se Foldyna. Podle něj například státní maďarská média informují kvalitněji.

Jeho slova přivodila údiv na tváři Jana Laciny. „Celý maďarský stát v dnešní době nese celou řadu autoritářských prvků,“ upozornil na způsob vládnutí maďarského premiéra Viktora Orbána. Poslanec za hnutí STAN sdílí názor na účel veřejnoprávních médií s Janem Jakobem. „Česká televize a Český rozhlas jsou úplně klíčové instituce pro udržení odolnosti této společnosti a parlamentní demokracie tak, jak je známe,“ konstatoval Lacina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V eurovolbách vyhrál spalovací motor, tvrdí ekonomové. Kyvadlo mladých míří od zelených témat

Tagy:
Evropa Starostové a nezávislí Česká televize Jaroslav Foldyna poplatek daň Jan Jakob Aleš Juchelka Jan Lacina veřejnoprávní médium