GLOSA: Tragický příběh lídra Macha. V SPD se k Ukrajině obrátil zády, mandát stejně nezískal

Petr Mach

K věci (162)

Ještě před dvěma lety obdivoval Volodymyra Zelenského, aby nakonec jeho tvář skončila na billboardech: Peníze Čechům, ne Ukrajině. Vskutku smutný příběh napsal lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach. Na mandát europoslance nakonec nedosáhl, jelikož ho v preferenčních hlasech přeskočil Ivan David – častý zastánce Ruska. Hnutí Tomia Okamury dosáhlo na jeden jediný mandát. Co za tímto překvapivým fiaskem stojí?

Hnutí SPD ve sněmovních volbách 2021 obdrželo přes půl milionu hlasů. Trikoloru – toho času v trojkoalici se Svobodnými a Soukromníky – volilo dalších 150 tisíc lidí. I z těchto důvodů byl nový tandem ve složení SPD a Trikolora v letošních eurovolbách hlavním favoritem na vyluxování protestních a „národoveckých“ hlasů.

Nyní už ale víme, že se hnutí SPD nakonec nechalo totálně převálcovat Filipem Turkem a koalicí Stačilo!. Jak je to možné? Důvodů bude jistě více. Velký díl odpovědnosti za volební selhání však bezpochyby nese evropský lídr SPD Petr Mach.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o mír. Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? ptal se Vondra Macha

Muž známý pro své libertariánské a euroskeptické názory začal svou politickou kariéru v 90. letech, když vstoupil do ODS. Později se s občanskými demokraty rozkmotřil a založil Svobodné. Od nich po několika letech přešel do Trikolory, aby nakonec skončil v SPD. Krátce poté, co do zmíněného opozičního hnutí vstoupil, se stal jeho lídrem do europarlamentu. Okamurova sázka na Macha však nevyšla.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

SPD bylo během předvolební kampaně de facto neviditelné, což je pro něj velice netypické. Spolupráce s Trikolorou se navíc stala spíš přítěží než benefitem. Okamura totiž musel během televizních debat často vysvětlovat, proč s Trikolorou uzavřel koalici, když o koalici Spolu či PirSTAN mluvil v jednom kuse jako o podvodu na voliče.

Machovi se očividně nepodařilo zmobilizovat dostatek voličů z méně rozvinutých regionů, které bývají tradiční baštou hnutí. SPD v letošních volbách – a to při rekordní účasti – obdržela jen 170 tisíc hlasů. Před pěti lety přitom získala bez pomoci Trikolory přes 215 tisíc hlasů. Jako by Tomio Okamura mluvil do zdi, když neustále apeloval na své voliče, ať přijdou k evropským volbám, jelikož jsou důležité.

Dost možné také je, že se Mach na vkus SPD držel až příliš při zemi. V závodu o kroužky ho porazil spolustraník Ivan David – dvojka kandidátky a politik, který se v debatách velmi často a naprosto otevřeně zastává Ruska. Toho Ruska, které už déle než dva roky vede brutální agresi proti Ukrajině.

Musím říct, že skutečně obdivuji prezidenta Zelenského a jeho velkou odvahu. Jen díky své velké odvaze zmařil Rusům...

Posted by Petr Mach on Wednesday, March 2, 2022

Zde je dobré se zastavit a připomenout si, jak Petr Mach nahlížel na ruskou invazi ještě v březnu roku 2022. „Musím říct, že skutečně obdivuji prezidenta Zelenského. Jen díky své velké odvaze zmařil Rusům bleskovou anexi. Rusové mysleli, že prchne na Západ a oni si vezmou Ukrajinu bez boje. Obdivuji odhodlanost Ukrajinců,“ napsal tehdy na svém Facebooku.

Zároveň dodal, že by Ukrajinu okamžitě přijal do EU v podobě „jakéhosi částečného členství, jehož podstatou by byla účast na volném obchodu“. Když se nyní člověk podívá na předvolební billboardy, na nichž je Mach vyobrazen společně s Okamurou a nápisem „Peníze Čechům, ne Ukrajině“, působí to mimořádně absurdně.

Tagy: