Juchelka: Tisíce rodin byly kvůli vám v problémech. Dědil jsem po Babišovi, zuřil Jurečka

Fungování úřadů práce rozhádalo politiky v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si postěžoval, že za současný neutěšený stav může bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Předsedovi lidovců oponoval stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO), podle kterého naložili vládní politici na úřady práce velké množství odpovědnosti, a proto se potýkají s personální a finanční krizí.

Oba politiky rozhádala osoba bývalého ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Ministr práce totiž nebyl spokojen s jeho výkonem funkce a Najmona odvolal. Tento stav podle něj navíc trval už delší dobu.

„Potkejte se s vaším předsedou Andrejem Babišem, aby vám vysvětlil, jak dva roky posílal stohy dopisů na ministerstvo práce. Tehdy vyčítal Janě Maláčové (tehdejší ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD, pozn. red.), jak je Úřad práce neschopný. Tento stav jsem zdědil a vy to moc dobře víte,“ řekl Jurečka Juchelkovi v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondráček: Jurečkova reakce mě nepřekvapuje. U pětikoalice už jsem zvyklý na všechno

Podle Juchelky fungují úřady práce špatně, protože jsou přetížené. „Osobně jsem několikrát otevíral téma aktuální situace na úřadech práce. Jak jsou v krizi personální i finanční,“ řekl Juchelka s tím, že není možné na úřady navalit takové množství agendy, protože ji nestíhají řešit.

Opoziční poslanec odvolání Najmona zkritizoval. Nesouhlasí ale s tajným nahráváním schůzek. „Pan Najmon skutečně nemohl nic dělat, pokud nedostal peníze na personální věci nebo na IT. Generální ředitel má velice omezené možnosti,“ sdělil Juchelka.

Ministr práce kritiku ze strany Juchelky odmítl. „Věřil jsem, že pan Najmon bude lepším manažerem, než byl,“ řekl Jurečka.

Vytkl hnutí ANO, že v minulosti podobně tlačilo na odchod některých lidí ze státní správy. Ministr například zmínil Babišův nátlak na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, kterému měl tehdejší premiér říct: „Když se dohodneme, bude to bez skandálu.“ „Vyhrožoval skandalizací. Všichni v hnutí ANO tehdy mlčeli,“ zdůraznil Jurečka.

Tagy:
Marian Jurečka Andrej Babiš Jana Maláčová ČSSD KDU-ČSL ANO 2011 Aleš Juchelka Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky