Jurečka nenavrhne lidovcům hlasování o své rezignaci. Ministerstvo řídí dobře, zní ze strany

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka nehodlá odstoupit

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka aktivně nepodá v úterý na celostátním výboru lidovců návrh, aby straníci hlasovali o jeho odchodu z postu ministra práce a sociálních věcí. V pondělí to řekl novinářům. Zároveň si nemyslí, že by někdo z koaličních partnerů navrhoval kvůli večírku na MPSV v době střelby jeho rezignaci. Předpokládá, že to probere K5.

„Nebudu aktivně dávat návrh na usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání,“ uvedl Jurečka k mimořádnému úternímu jednání širšího vedení své strany. Předpokládá, že ještě před výborem proberou situaci i lídři koaličních stran na jednání takzvané K5. Jurečka řekl, že mu někteří členové kabinetu psali. „Nevnímám to tak, že by kdokoliv z koaličních partnerů navrhoval, že by chtěl, abych rezignoval,“ sdělil šéf resortu práce.

ČTĚTE TAKÉ: Trapné výmluvy a zbabělé rozhodnutí, řekl Balšínek k Jurečkovi. Kdyby byl chlap, už by rezignoval

Také regionální představitelé lidovců většinou stojí za Jurečkou a odstupovat by podle nich neměl. Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková například novinářům řekla, že vedení strany bude Jurečku podporovat v setrvání na postu ministra práce. Míní, že resort řídí dobře.

„To je důležitým bodem v tom, že ho budeme podporovat. Já osobně ho budu podporovat,“ řekla Jelínková, která je Jurečkovou politickou náměstkyní na ministerstvu.

Jurečka se v neděli v České televizi opět omluvil za večírek a připustil nabídku své rezignace. Premiér Petr Fiala (ODS) však v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že jeho odvolání nepřipravuje.

„Změny ve vládě jsme již z různých důvodů udělali. Nebylo jich úplně málo. Kabinet má fungovat jako tým. Kdybych měl pocit, že mám nějakou změnu udělat, tak nebudu váhat. Nemyslím, že teď výměnu potřebujeme,“ řekl premiér ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přesto chování Jurečky označil za chybu. „Je mi to velice líto. Je zbytečné chodit kolem horké kaše, byla to chyba. Nebyla tam projevena dostatečná empatie. Pan ministr (Jurečka) udělal chybu, uznal ji a omluvil se, což je důležité. Ten problém mi vysvětlil. Dnes by jednal jinak. Nyní musí získat ztracenou důvěru. Je třeba, aby celou věc věrohodně vysvětlil i veřejnosti. Chce o těch věcech mluvit,“ sdělil Fiala v nedělní Partii.

Celostátní výbor lidovců, který má 39 členů, se mimořádně sejde v úterý večer. Původně měl jednat koncem ledna. Na novém termínu se v neděli shodlo předsednictvo strany. Podle Jurečky může o personálních věcech rozhodovat výbor, ne předsednictvo.

Vánoční večírek ministerstva se konal 21. prosince, kdy po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zahynulo 14 lidí a 25 osob bylo zraněno. První zprávy o obětech tragické události se objevily v médiích krátce po 15:30. Jurečka v pondělí zopakoval, že mobil nesledoval a „v plném rozsahu“ se o situaci dozvěděl až v 18:26, kdy si přečetl textovou zprávu o svolání mimořádného jednání vlády.

Tagy:
Marian Jurečka KDU-ČSL lidovci Šárka Jelínková střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy