Balšínek k Jurečkovi: Trapné výmluvy a zbabělé rozhodnutí. Kdyby byl chlap, už by rezignoval

Dalibor Balšínek

Partie PLUS (1)

Mlžení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kolem dění na večírku v době střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bylo trapné, v Partii plus to řekl šéfredaktor Echa24 Dalibor Balšínek. Nelíbí se mu postoj šéfa lidovců, který nyní připustil, že zváží rezignaci. Kdyby byl Jurečka podle Balšínka chlap, tak by už rezignoval.

„Je to nevkusné a nevhodné. Pan ministr Jurečka neodhadl situaci a je celkem pochopitelné, že se za to kaje a že ho média vedou k odpovědnosti. Jeho následná reakce, že bude zvažovat rezignaci, je v podstatě jen symbolická věc, protože pan Jurečka je zároveň předsedou koaliční strany, takže nevidím jako pravděpodobné, že by skutečně rezignoval. Je to takové trošku zbabělé řešení. Kdyby byl chlap, tak by rezignoval,“ řekl Balšínek.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka i přes Fialovu podporu zváží rezignaci. Za večírek při střelbě se znovu omluvil

Konec Jurečky ve vládě neočekává ani komentátor Lidových novin Jan Macháček. „Záleží na tom, jak dlouho bude ještě kauza rezonovat v médiích, zda se třeba neobjeví ještě něco dalšího, peprnějšího. Zaplétání se v tom byla velká chyba. Nejlepší je vždy říct na rovinu, jak to bylo,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Balšínek následně doplnil, že nevěří tomu, že by Jurečka během odpoledne o tragických důsledcích střelby nevěděl, a označil to za „trapné vymlouvání“. „Měl to říct všechno najednou, ale on pravděpodobně asi nemůže všechno říct, protože večírek asi pokračoval, a to je z morálního hlediska skutečně nepřijatelné,“ doplnil.

Podobně hovořil v sobotu také politolog Lukáš Jelínek. „Čest mu to nyní nedělá. A jeho omluva typu ‚pokud jsem se někoho tímto dotkl, tak se omlouvám‘, je podle mě velmi neetickým a necitlivým přístupem především k obětem střelby a jejich blízkým,“ sdělil.

„Svou pověst si pokazil takovým způsobem, že se to s ním bude hodně dlouho táhnout. Řešením by bylo, kdyby šel s barvou ven hned zkraje,“ domnívá se. Osobně je politolog názoru, že existují vážnější důvody, kvůli nimž by Jurečka neměl být ministrem práce a sociálních věcí, okolnosti řešené kauzy jsou však podle něj významným argumentem pro rezignaci či odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy se konal na ministerstvu práce vánoční večírek

Tagy: