Fiala: Kauza Jurečkova večírku? Chyba a neprojevená empatie. Ministři se ale měnit nebudou

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (1)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) udělal chybu, uznal ji a omluvil se. Nyní musí získat ztracenou důvěru. V první letošní Partii na CNN Prima NEWS to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Okolnosti vánočního večírku ministerstva práce v den střelby na Filozofické fakultě UK předsedu vlády mrzí. Odvolání Jurečky však Fiala neplánuje, vicepremiér mu totiž své pochybení vysvětlil. Jurečka se ve vysílání ČT znovu omluvil s tím, že je připraven zvážit svou rezignaci.

„Změny ve vládě jsme již z různých důvodů udělali. Nebylo jich úplně málo. Kabinet má fungovat jako tým. Kdybych měl pocit, že mám nějakou změnu udělat, tak nebudu váhat. Nemyslím, že teď výměnu potřebujeme,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečkovo přešlapování je za hranou, večírkem si zničil pověst, říká politolog. Vyměnil by ho

Změnu neplánuje ani v případě ministerstva práce. Šéf tohoto resortu Marian Jurečka čelí kritice kvůli vánočnímu večírku, který proběhl v den masakru na Filozofické fakultě UK. Předseda lidovců ještě před pár dny tvrdil, že akce byla rozpuštěna poté, co ministr odešel na jednání vlády kvůli tragické střelbě. Podle deníku MF Dnes tomu ale bylo jinak. Nejenže se tancovalo až do půlnoci, na oslavu se měl vrátit i sám Jurečka po schůzi kabinetu.

„Je mi to velice líto. Je zbytečné chodit kolem horké kaše, byla to chyba. Nebyla tam projevena dostatečná empatie. Pan ministr (Jurečka) udělal chybu, uznal ji a omluvil se, což je důležité. Ten problém mi vysvětlil. Dnes by jednal jinak. Nyní musí získat ztracenou důvěru. Je třeba, aby celou věc věrohodně vysvětlil i veřejnosti. Chce o těch věcech mluvit,“ sdělil Fiala v nedělní Partii. Jurečka se ve vysílání ČT znovu omluvil s tím, že je připraven zvážit svou rezignaci.

Premiér kromě jiného připomněl, že v předcházející vládě Andreje Babiše (ANO) docházelo k mnoha ministerským výměnám třeba na pozici resortu zdravotnictví. „Myslím, že to nic dobrého ve finále nepřineslo. Já jsem spíš pro kontinuitu a stabilitu. Každý z mých kolegů a kolegyň se snaží na svém resortu dělat maximum možného. Kdybych viděl, že je někde problém, tak ho samozřejmě budu řešit,“ dodal Fiala.

Tagy:
Marian Jurečka střelba politika večírek ODS Petr Fiala Partie KDU-ČSL Partie Terezie Tománkové vláda Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky