Šéf tenisového svazu Kaderka míří do vazby, rozhodl soud. Funkcionář trvá na své nevině

Ivo Kaderka u soudu (29. 2. 2024)

Krize jakou český tenis ještě nezažil

Obvodní soud pro Prahu 7 poslal v kauze údajných dotačních podvodů do vazby prezidenta Českého tenisového svazu (ČTS) Iva Kaderku. Potvrdil to státní zástupce Ondřej Trčka. Kaderka podle něj vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Neveřejné vazební zasedání trvalo dvě a půl hodiny. Soud rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Policie šéfa svazu viní z dotačního podvodu a ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až desetileté vězení.

Kvůli zneužívání státních sportovních dotací policie v úterý obvinila pět lidí z tenisového prostředí a stejný počet firem. Kromě šéfa ČTS rozhodl ve čtvrtek soud o vazbě také v případě Kaderkova spolupracovníka Vojtěcha Flégla, a to kvůli obavám z ovlivňování svědků. Rovněž Flégl vinu popřel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na mrtvoly mám štěstí, hájil se podezřelý z vraždy vrtačkou u Pardubic. Inspiroval ho Castro

„Podal jsem návrhy na vazbu u dvou obviněných. V jejich případě totiž hrozilo a stále hrozí nebezpečí ohrožování výslechů dosud nevyslechnutých svědků a spoluobviněných,“ popsal Trčka.

„Soud oběma návrhům vyhověl. Posoudil základní důvodnost trestního stíhání a shledal mimo jiné i důvodnou obavu, že by mohlo docházet právě k ovlivňování svědků a maření vyšetřování,“ pokračoval státní zástupce.

Kaderkovo neveřejné vazební zasedání trvalo dvě a půl hodiny, Flégl byl předtím v jednací síni podstatně kratší dobu. Trčka se nechtěl vyjádřit k tomu, zda obvinění nabízeli za vazbu nějakou záruku, například kauci nebo slib řádného života. „Obecně platí, že to u koluzního důvodu vazby nelze,“ podotkl.

„Klient si podal stížnost proti rozhodnutí, kterým byl vzat do vazby,“ sdělil Kaderkův advokát Tomáš Gřivna. „Stížnost proti obvinění jsme ještě nepodávali,“ doplnil. Potvrdil, že jeho klient popírá vinu. Blíže věc komentovat nechtěl.

ČTS poslal desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha-Balkán. Podle vyšetřovatelů ale část peněz určená na pořádání turnajů skončila na účtech firem Flégla a jeho příbuzných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Páťák vyhrožoval učitelce smrtí, překvapil znalostí jejího domu. Pak hasičům ničil zbrojnici

Tagy:
policie tenis dotace Ivo Kaderka krimi turnaj soud kauce vazba spolek Český tenisový svaz dotační podvod Ondřej Trčka Vojtěch Flégl