Policie zasahuje v sídle tenisového svazu. Obvinění se měli dopustit dotačních podvodů

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

Policejní zásah na tenisovém svazu

Specialisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v sídle Českého tenisového svazu. Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob z dotačního podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi. Jedním z obviněných má být podle Deníku N i prezident svazu Ivo Kaderka. Policisté kromě centrály zasahují i v dalších městech, kde sídlí tenisové kluby, a podle informací Seznam Zpráv i v Národní sportovní agentuře.

Detektivové z NCOZ podle Radiožurnálu sledovali finanční toky ve svazu déle než rok. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne (v úterý) provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Zástupci tenisového svazu na žádost o rozhovory nereagovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapamatujte si jeho jméno. Svět oslavuje českého tenistu Menšíka, kráčí ve stopách Alcaraze

Policie stíhá všechny obviněné subjekty za dotační podvod a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl dozorující státní zástupce Ondřej Trčka. Původně byli obviněni čtyři lidé a čtyři právnické osoby, ale ve večerních hodinách prokurátor informoval, že policie trestní stíhaní ještě rozšířila o další fyzickou i právnickou osobu.

Policie podle informací Deníku N začala stíhat prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku, tajemníka Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení svazu Hanu Baierovou a Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady svazu. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

Radiožurnál dříve upozornil na podezřelé transakce v hospodaření tenisového svazu za rok 2021. Více než 41 milionů korun – téměř třetinu z obdržených dotací od Národní sportovní agentury – měl svaz poslat spolku Orel Jednota Praha – Balkán.

Spolek vede Vojtěch Flégl, jeden z údajně obviněných. Část peněz z dotací, určených na pořádání turnajů, měl spolek dále vyplácet firmám za jednotlivé služby, přičemž některé z nich měly patřit právě Fléglovi nebo jeho rodinným příslušníkům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policisté zasahovali v Krajské zdravotní v Ústí a v jihlavské nemocnici. Zadrželi dva ředitele

Tagy:
policie tenis dotace obvinění Ivo Kaderka zásah korupce sport Český tenisový svaz Národní centrála proti organizovanému zločinu