Nadalovi se postavilo do cesty za kalendářním grandslamem zranění. Z Wimbledonu odstoupil

Američan Taylor Fritz zdolal ve finále v Indian Wells Rafaela Nadala (na fotografii) 6:3, 7:6 (20. března 2022)

Rafael Nadal vzdal Wimbledon

Španělský tenista Rafael Nadal vzdal kvůli zranění břicha start v pátečním semifinále Wimbledonu proti Australanovi Nicku Kyrgiosovi. Na trávě v All England Clubu tak rekordní 23. grandslamový titul nezíská. Vítěz Australian Open a Roland Garros to oznámil na tiskové konferenci. Přišel tím o možnost vybojovat třetí titul z turnajů velké čtyřky za sebou a tím i o šanci na takzvaný kalendářní grandslam.

„Jak si bohužel dovedete domyslet, jsem tu proto, abych se odhlásil z turnaje,“ řekl Nadal novinářům. „Nedovedu si představit, že bych s těmito bolestmi ještě vyhrál dva zápasy. Důležitější než titul pro mě je, abych byl v pořádku. Každý ví, kolik úsilí jsem do toho vložil, ale nemůžu riskovat, abych byl pak mimo sport další dva nebo tři měsíce. Mrzí mě to,“ uvedl Nadal.

Rodák z Mallorky útočil na třetí wimbledonský triumf v kariéře a první od roku 2010. Kvůli poškozenému břišnímu svalu se ale potýkal už během čtvrtfinále s Američanem Taylorem Fritzem s bolestmi. Podle deníku Marca má v břišním svalu sedm milimetrů dlouhou trhlinu.

Přestože mu jeho otec gesty z tribuny doporučoval, aby čtvrtfinálový duel skrečoval, španělský tenista si vzal přestávku na ošetření, utkání dohrál a po pětisetové bitvě postoupil. Připsal si zároveň 19. vítězství na grandslamových turnajích za sebou. „V zápase mě několikrát napadlo, že ho ale nedohraju. V břiše není něco v pořádku,“ prohlásil poté španělský hráč, který na turnaji plnil roli nasazené dvojky.

Nadal nejprve ve čtvrtek trénoval v ústraní na kurtech v klubu Aorangi Park. Zde zkoušel nejen podání, ale i bekhendové a forhendové údery. Poté se rozhodl z turnaje odstoupit. Zranění jej připravilo o možnost stát se prvním tenistou od roku 1969 po Rodu Laverovi, který by získal v jednom roce všechny čtyři grandslamové tituly, tzv. kalendářní grandslam.

Není to navíc poprvé, co Nadala trápí tento rok zdravotní potíže. Čtvrtého hráče světa již během Roland Garros limitovalo stejně jako v minulém roce chronické onemocnění levé nohy, tzv. Müller-Weissův syndrom. Toto degenerativní onemocnění způsobující deformaci jedné z kostí ve střední části chodidla mu způsobovalo velké bolesti. Nadal kvůli tomu absolvoval řadu umrtvujících injekcí do nervu a po triumfu na pařížské antuce se nechal slyšet, že už nikdy v budoucnu podobnou cestou jít nehodlá.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion tak neposune vlastní rekord v čele historického žebříčku. Naopak se k němu může přiblížit Srb Novak Djokovič. Obhájce wimbledonského titulu má na kontě o dva primáty méně a v pátečním semifinále vyzve domácího Camerona Norrieho. Pokud obhájce tří posledních wimbledonských triumfů postoupí do finále i tentokrát, vyzve Kyrgiose, který naopak zažije na grandslamu boj o singlový titul premiérově.

Tagy:
Rafael Nadal tenis Wimbledon French Open Mallorca Nick Kyrgios Novak Djoković Taylor Fritz Australian Open All England Lawn Tennis and Croquet Club