Kalkulačka k úspornému tarifu je venku. Kolik ušetříte na drahých energiích?

Žena u topení

Úsporný tarif má pomoci domácnostem zvládnout stále vyšší ceny energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Jozefa Síkely (za STAN) spustilo v pondělí přehlednou on-line kalkulačku, na které lidé uvidí výši státního příspěvku. O ten přitom domácnosti nemusí nijak žádat a uvidí ho při svém vyúčtování. Slibovaná pomoc má podle odhadů průměrně dosáhnout v letošním a příštím roce 15 tisíc korun.

Cena energií se v posledních měsících utrhla ze řetězu. Velké obavy panují především před následující topnou sezonou, která může řadě domácností zkomplikovat život. Stát proto reagoval spuštěním úsporného tarifu, který má částečně pokrýt vysoké výdaje za plyn, elektřinu i teplo, a to od letošního října. Pro lepší přehled připravilo ministerstvo průmyslu on-line kalkulačku, na které lidé uvidí celkovou úsporu.

Spočítat si vládní pomoc tak může každý. Stačí k tomu pouze čtyři údaje, které se dají vyčíst z posledních vyúčtování za elektřinu a plyn. Do první kolonky je potřeba uvést správný tarif pro elektřinu. Nejčastěji to bývá tarif D02D, který mají domácnosti s běžnými spotřebiči jako sporákem, lednicí, myčkou nebo televizí. Mezi další časté tarify patří D01D, který je nejvhodnější pro chalupy nebo domácnosti s nízkou spotřebou. Lidé svůj tarif najdou ve vyúčtování v celkovém přehledu spotřeby elektřiny.

Druhým údajem nutným k vyplnění je spotřeba elektřiny podle posledního vyúčtování. Zde je potřeba uvést celkovou spotřebu například za období od února 2021 do stejného měsíce roku 2022. Pokud lidé odebírají elektřinu například od společnosti PRE, uvidí svou spotřebu hned v prvním odstavci vyúčtování. Nutné je také zvolit, zda se spotřebované množství uvádí v kWh nebo MWh.

Ve třetím údaji se, podobně jako v druhém kroku, musí vyplnit spotřeba plynu podle posledního vyúčtování. I zde je nutné zvolit, zda je množství spotřeby v m³, kWh nebo MWh.

Poslední kolonka je pak určena k výběru, zda domácnost využívá vytápění z centrální teplárny, domovní kotelny nebo možnosti jiného způsobu vytápění.

O příspěvek není nutné žádat

Po vyplnění těchto údajů mohou domácnosti ihned vidět, jak vysokým příspěvkem jim stát s energiemi pomůže. Na příkladu modelové rodiny dvou dospělých lidí činí celková úspora za letošní i příští rok 10 131 korun. A to v případě, že využívají tarif D02D, v posledním vyúčtování měli spotřebu elektřiny 1511 kWh a spotřebu plynu 21 m³. Domácnost také využívá centrální vytápění.

Ministerstvo průmyslu uvádí, že úsporný tarif domácnostem ušetří v průměru 15 tisíc korun. Z toho letos by mohlo jít až o čtyři tisíce korun. Kromě příspěvku na úsporný tarif lidem pomůže také odpuštěný poplatek za obnovitelné zdroje energie. Ten činí 599 korun za každou MWh.

O úsporný tarif nemusí domácnosti žádat. Obdrží ho všichni, kdo mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny.

Tagy:
elektřina energie Pražská energetika Jozef Síkela ministerstvo průmyslu