Vláda schválila úsporný tarif. Domácnosti ušetří 15 tisíc, ale jen zlomek z toho již letos

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády (24.8.2022)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) po několika měsících příprav schválila úsporný tarif. Ten má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií, které trápí většinu států Evropské unie. Předseda vlády po jednání ministerského kabinetu uvedl, že celkové řešení vysokých cen energií je nutné schválit s evropskými státy.

Fiala ve středu po jednání vlády představil úsporný tarif, který má být součástí tzv. „Deštníku proti drahotě“. „Celková pomoc je 177 miliard korun. Podle mezinárodního srovnání IFIS jsme v míře pomoci občanům v poměru k HDP na čtvrtém místě,“ řekl premiér.

Podle něj ušetří domácnosti za energie v průměru 15 tisíc korun. Z toho letos okolo čtyř tisíc korun. Mezi celkovou pomoc má také patřit například trojí valorizace důchodů, příspěvek na dítě, zrušení silniční daně, zvýšení platů ve veřejné sféře, odpuštění plateb za obnovitelné zdroje nebo kompenzace nepřímých nákladů firmám.

Úsporný tarif je podle představitelů vlády určený pro všechny domácnosti. Pomoc se začne projevovat už na fakturách za říjen, kdy je naplánované i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) po jednání uvedl, že vláda navýšila částku na úsporný tarif z původních 25 procent na 40 procent. Ještě před jednáním vlády Síkela řekl, že se do celkové podpory započítá jak příspěvek prostřednictvím úsporného tarifu, tak i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Ten činí 599 korun za jednu megawatthodinu elektrické energie.

Stát plánuje, že na celý úsporný tarif vyplatí 40 miliard korun. Dříve se také hovořilo o celkové pomoci ve výši 66 miliard korun.

O příspěvek by neměli lidé sami žádat. Vyplácen totiž bude přes operátora trhu jednotlivým obchodníkům, kteří by ho následně měli zohlednit v celkovém vyúčtování. Ve výsledku by se domácnostem měly snížit zálohy na energie.

Podle původního návrhu se počítá s tím, že je nutné podat žádost o příspěvek na teplo v rámci úsporného tarifu. To se týká například společenství vlastníků jednotek.

V letošním roce se příspěvek vyplatí přes smlouvu na elektřinu. Vláda to zdůvodňuje nižší administrativní náročností. V příštím roce bude příspěvek vyplácen přes jednotlivé komodity, jako je elektřina, plyn a teplo.

Tagy:
energie Petr Fiala Evropská unie vláda vláda Petra Fialy Jozef Síkela