Horolezci oplakávají hrdinku: Zemřela při záchraně kamarádky, rozdrtil ji obří blok ledu

Meg O’Neillová zemřela při lezení na zmrzlém vodopádu poté, co zachránila život své kamarádce. Skupina tří lidí se pokoušela zdolat cestu kaňonem v americkém státě Utah, když se z vodopádu utrhl masivní ledový pilíř. Pohotová jednačtyřicetiletá žena odstrčila svou přítelkyni do bezpečí, sama však přišla o život. Další z dobrodruhů utržil po zhruba 12metrovém pádu těžká zranění.

„Odstrčila svoji jednadvacetiletou spolulezkyni z cesty a pravděpodobně jí tak zachránila život. Ta pak dokázala slézt dolů a dojet do města Duchesne, kde zavolala pomoc,“ napsali na Facebooku tamní policisté. O tragickém incidentu původně informovali již v neděli 2. dubna, tou dobou však stále O’Neillovou hledali. Její tělo nalezli až o 36 hodin později: „Bohužel uvízla pod dvěma obrovskými bloky ledu a nepřežila.“

K TÉMATU: Let balónem se pro rodinu změnil v ohnivé peklo. Slyšet byl jen nářek, tragédii zachytilo video

Ulomení ledové kry způsobilo i pád 34letého muže, kterého z místa přepravil vrtulník do nemocnice. Hrdinský čin zesnulé sportovkyně dost možná zachránil život i jemu. Jeho zdravotní stav v současnosti není známý.

„Upřímnou soustrast všem zasaženým touto tragédií, rodině této odvážné ženy, jež přišla o život při záchraně jiného,“ uvedlo policejní oddělení. O’Neillová byla vášnivá horolezkyně, aktivní v outdoorovém spolku pro mladé uprchlice. Dříve působila jako učitelka na místní škole, kde také založila klub horské turistiky, stojí v jejím profilu na stránkách organizace. „Ztratili jsme drahou přítelkyni, hrdinku a nebojácnou vůdkyni. Většina našich dívek znala Meg polovinu svých životů. Byla srdcem a duší našeho programu,“ napsal spolek na Instagramu.

Tagy: