Cyklistku za Cvikovem smetl kamion, střet zabrala kamera. Řidič nedodržel minimální odstup

Nehoda cyklisty a automobilu

Kamion při předjíždění na Českolipsku smetl cyklistku

Hrozivou nehodu cyklistky, kterou doslova smetl kamion, zachytila kamera ve Cvikově na Českolipsku. Řidič nákladního auta ženu předjížděl jen s odstupem pár centimetrů a zřejmě tlaková vlna ji srazila z kola na zem. Naštěstí přežila. Zdravotníci ženu s řadou zranění letecky transportovali do liberecké nemocnice, kde ji lékaři operovali a hospitalizovali na jednotce intenzivní péče, potvrdila pro CNN Prima NEWS mluvčí českolipské policie Ivana Baláková, podle níž zraněná utrpěla i psychické trauma.

Nehoda se stala v klesání jen pár desítek metrů za cedulí obce Cvikov. Cyklistka jela u krajnice, řidič kamionu se ji rozhodl předjet i přesto, že v protisměru jelo další nákladní auto a muselo mu být jasné, že v žádném případě nemůže dodržet zákonem daný odstup jeden a půl metru.

ČTĚTE TAKÉ: Dálnici D1 na Benešovsku uzavřela nehoda náklaďáku a dodávky. Pro zraněného letěl vrtulník

Podle dopravního experta Romana Budského je to obrovská chyba a bezohlednost řidiče. „Cyklisté nemají zpětná zrcátka, takže oni o tom, co se děje za nimi, nevědí. A jestliže se těsně vedle nich objeví obrovské čtyřicetitunové monstrum, tak se leknou, dostanou facku od větru, ztratí kontrolu nad kolem a může se stát opravdu vážná dopravní nehoda. A vůbec při tom nemusí dojít ke kontaktu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Právě kvůli takovým situacím je podle něj bezpečný odstup zakotven přímo v zákoně. Řidič, který podle policie nehodu zavinil, skončí s největší pravděpodobností před soudem kvůli těžkému ublížení na zdraví. Obvinění ale dosud nepadlo, policisté stále čekají na výslednou lékařskou zprávu.

Na vině bývají častěji cyklisté

Dodržet bezpečný odstup jeden a půl metru od cyklisty je pro řidiče často velmi složité. Podle Budského ale není ani tak důležité počítat centimetry vzdálenosti, jako spíše používat zdravý rozum.

„Tvůrci zákona počítali především s tím, že může dojít i k mírnému vybočení cyklisty a v případě příliš těsného objíždění i k velmi nebezpečné situaci. Na druhou stranu zákon stanoví pro tyto případy výjimku, kdy je možné cyklistu předjet i na plné čáře za podmínky, že neohrozím nikoho v protisměru. Ale pozor, na dvojité plné čáře tato výjimka neplatí,“ upozorňuje expert.

Podle statistik v případech střetů cyklistů a automobilů bývají ovšem na vině častěji cyklisté. Podle webu Portál nehod jsou to právě oni, kdo nesprávným způsobem jízdy nebo nedáním přednosti zaviní až sedmdesát procent vzájemných karambolů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Praze havarovala sanitka a tři osobní auta. Doprava do centra stála

Tagy: