Duškův výrok o rakovině? Chápu ho jako názor lehkého extremisty, zmínil profesor psychiatrie

Profesor Jaroslav Maxmilián Kašparů

Jaroslav Maxmilián Kašparů

Je správné, že Tomáš Čermák byl potrestán za výzvy k násilí vůči politikům, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS psychiatr Jaroslav Maxmilián Kašparů. Zlo se podle jeho názoru nedělá jen rukama, ale dopouští se ho i ten, který k němu podněcuje. Kašparů by to hodnotil jako spolupachatelství. V případě vyjádření herce Jaroslava Duška, že rakovina je volbou lidí, kteří nenávidí život, ho chápe jako názor „lehkého extremisty“, který je nevhodný.

Výši trestu pro Čermáka nedokáže ohodnotit vzhledem k tomu, že není právník. „Pokud provokuju ke zlu, tak se zla dopouštím. Nemusím dělat zlo jenom rukama, můžu taky zlo vyslovit a podněcovat k němu. Lidské zlo prochází ušima do mozku a do srdce a potom do končetin. Zahrne celého člověka, impuls by tam neměl být dán. Je to svým způsobem navádění k něčemu. Ač nejsem právník, hodnotil bych to jako spolupachatelství,“ řekl Kašparů.

ČTĚTE TAKÉ: Skutky dětských gangů v médiích? Nevidíme vše, činy mohou být ještě brutálnější, říká expertka

Odlišně vidí situaci kolem herce Jaroslava Duška. „Domnívám se, že je to jeho názor. Chápal jsme ho vždy jako lehkého extremistu v jeho osobním, obecném vyjadřování. Na rozdíl od toho, kdo nabádá ke zlu, je to spíš takové nevhodné,“ řekl.

V současné společnosti vzrostla podle jeho slov agresivita, „protože lidé ztratili cíl, ztratily se vzory, ztratila se norma, ztratila se přirozenost". „Uvědomme si jedno, že každý člověk je ryba v rybníku. A podle kvality vody se odvíjí zdravotní stav ryb. Naše společnost je ten rybník. Problémy lidí řešíme tím, že pro ně hledáme řešení. Ne, my musíme vyčistit vodu,“ popsal současný stav Kašparů.

Tagy:
pravda K věci profesor duchovní Jaroslav Dušek Tomáš Čermák Jaroslav Maxmilián Kašparů