Každoročně ucpané čističky odpadních vod. Přepálený tuk do odpadu nepatří

Odpady jsou po Vánocích zanesené.ts

Vodohospodáři se někdy nestačí divit, co jsou lidé schopní, a to ať už úmyslně nebo omylem, spláchnout nebo vyhodit do kanálu. Největším problémem pro kanalizace jsou ale tuky, které mohou potrubí dokonce i ucpat. Na Vánoce jich přiteče třeba do českobudějovické čističky deset tun.

Vlhčené ubrousky nebo dětské plenky. To je jen malý příklad toho, co vše jsme schopní poslat do odpadních trubek. Žádná z těchto věcí se ale nerozpustí. Teprve v takzvané česlovně se ukáže, co připlulo a do odpadních vod nepatří. Tento rok jsou to nově i roušky.

„Jsou to hračky, občanské průkazy, telefony. Dokonce jsme na čerpací stanici v jednom nejmenovaném městě našli i kožich. Do dneška je nám záhadou, jak se tam dostal,“ popisuje Jitka Kramářová, mluvčí vodárenské společnosti ČEVAK.

Co s olejem po kaprovi?

Na Vánoce připlouvá zase obrovské množství tuků, a to hlavně na Štědrý den, kdy většina domácností smaží kapra nebo řízky. Olej potom často končí ve dřezu. Pro čističku ale právě tuky představují velký problém.

„Čerpací stanice a čerpadla se mohou ucpat a potom jim mohou shořet motory. Samotná kanalizační síť, která je většinou tvořená betonovým potrubím, tak podléhá korozi,“ vysvětluje Jiří Lipold, technický ředitel společnosti ČEVAK. Na českobudějovickou čističku přiteče jen o vánočních svátcích přes 10 tun tuku.

To je pro představu 40 tisíc kostek másla. Kuchyňský olej a tuk se má proto správně odlévat do uzavíratelné nádoby. Tu je potom možné odvézt do sběrného dvora. Ve většině měst a obcí jsou už dnes také kontejnery.

Tagy: