Každý pátý deváťák chce na gymnázium. Je třeba nadprůměrná znalost češtiny a matematiky

Střední škola (Ilustrační foto)

Na gymnázia se hlásí hlavně žáci s nadprůměrnými výsledky v češtině i matematice. Přihlášku si tam podá každý pátý žák deváté třídy. Vychází to z každoročního hodnocení společnosti Scio těsně před odevzdáním přihlášek na střední školy, ve kterém odpovídalo přes 22 tisíc žáků. Letos se poprvé budou moct žáci přihlásit ke studiu elektronicky a na tři školy.

Z každoročního hodnocení také vyplývá, že klesá úroveň znalosti českého jazyka, především práce s textem. „My se bohužel v českém jazyce mnohdy zaměřujeme hlavně na literaturu a na některé nesmysly než na komunikační dovednosti a na schopnost argumentovat,“ řekl pro CNN Prima NEWS Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia.

ČTĚTE TAKÉ: Počet přihlášek na střední se mění. Žáky na cestě za svou budoucností čekají razantní změny

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelky gymnázia Nad Štolou Renaty Schejbalové Cermat příklady zaměřené na tuto problematiku zařazuje. Studenti, kteří na školu nastupují do prvního ročníku, jsou pak mnohem lépe připraveni.

Z hodnocení vyšlo, že každý pátý žák deváté třídy základní školy má ambice se přihlásit na gymnázium. „U nás zhruba čtvrtina žáků odchází na gymnázia, čtvrtina poté na učební obory, zbytek má různé maturitní obory,“ popisuje situaci pro CNN Prima NEWS Tomáš Augustýn, člen rady Asociace ředitelů základních škol ČR a ředitel ZŠ Leandra Čecha Nové Město na Moravě. „Na gymnázia se budou hlásit žáci, kteří mají z češtiny a matematiky nadprůměrné výsledky,“ doplnil mluvčí společnosti Scio Bohuslav Bohuněk.

Střední školy často nabízejí přípravné kurzy na zkoušky na gymnázia. Jedním z nich je i Smíchovská střední průmyslová škola a gymnázium. „Každoročně pořádáme kurzy Přijímačky nanečisto, které spousta uchazečů využívá,“ popsal ředitel školy Radko Sáblík. Naopak zájemci o studium Nad Štolou se budou muset připravit bez pomoci. „Žádné přípravné kurzy nenabízíme. Myslím, že je dostatek příležitostí jinde. Cermat navíc spustil cvičné testování na svých stránkách,“ popsala ředitelka Renata Schejbalová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pro seniory je přechod na e-doklady často náročný

Tagy:
žáci přijímací zkoušky Nové Město na Moravě čeština Česko deváťáci www.scio.cz, s.r.o. CERMAT Gymnázium Nad Štolou Radko Sáblík