Kde na to vezmeme? Rodině ze Zubří vyhořel dům, k příbuzným kvůli postižené dceři nemůžou

Během pár desítek minut přišli o všechno. Staršímu manželskému páru, který se stará o postiženou dceru, v neděli shořel dům v Zubří na Vsetínsku. Před zimou se tak ocitli ve velmi složité situaci.

Hořet začalo v neděli večer pravděpodobně v kůlně za domem. Plameny se rychle rozšířily na plášť domu a střechu. Uvnitř byli tři lidé. „Já jsem prostě otevřela dveře a tady všude už byl dým, a tak s dcerou honem na balkon… Utekli jsme ven a to už jsem slyšela jenom praskání,“ popsala majitelka domu Jiřina Smočková.

Plameny v ložnici prohořely střechou. Štěstí bylo, že manželé s dcerou ještě nespali. Majitel domu utrpěl drobné popáleniny na obličeji, jinak všichni vyvázli bez zranění. Dům je ale neobyvatelný. První dny strávili Smočkovi u příbuzných. Tam s nimi ale nemůže být jejich mentálně postižená dcera.

„Teď potřebujeme nějaké ubytování, kde bychom byli všichni tři pohromadě. (Dcera) je mentálně postižená a epileptička, takže se o ni potřebuju starat. Platit tady zálohy za elektriku, za plyn, tam platit byt… Kde na to vezmeme?“ rozplakala se majitelka.

Co nezničily plameny, zničila voda. Dům je nasáklý od shora až dolů. Statik teď musí rozhodnout, zda bude, či nebude dům stržen. „Tam to všechno popadalo, to je na vyhození – nábytek, postele, všechno… Já bych nejraději, kdyby se to zlikvidovalo po garáž a postavila se tady nějaká montovaná dřevostavba,“ prohlásil druhý vlastník domu Vladislav Smoček.

„Člověk si to budoval pomaličku, těch 25 let,“ litovala Jiřina Smočková, která v pátek s manželem shodou okolností slavila 28 let od svatby. Alespoň jedna dobrá zpráva pro ně odpoledne dorazila z radnice. V sousedním Rožnově pod Radhoštěm pro ně našli malý byt, ve kterém by mohli být i s dcerou.

Město navíc na pomoc rodině zřídilo transparentní účet. „Celá řada lidí už přispěla, ale můžete samozřejmě přispívat i nadále,“ vyzvala místostarostka Zubří Anna Oplatková. Číslo transparentního účtu je: 302860540/0300.

Tagy: