Kdo jsou rukojmí Hamásu? Příběh jedné z dívek dojal i autorku knih o Harrym Potterovi

Kdo jsou rukojmí Hamásu?

Hamás zajal Izraelci ženu i dvě dcery

Číslice 200 se může zdát nicneříkající. Značí ale minimální počet rukojmích, které drží radikální hnutí Hamás ve svém zajetí v Gaze. A jestli mají sociální sítě nějakou moc, je to dávat těmto číslům tváře, jména i příběhy. Hashtag #bringthemhome se šíří sítí X a jeho prostřednictvím lidé sdílejí hrozivé zážitky, strach o své zmizelé blízké, ale i naději, že se s nimi ještě někdy setkají. Jeden z nich neunikl ani světoznámé spisovatelce J. K. Rowlingové.

Na snímku, který vzbudil spisovatelčinu pozornost, stojí dvanáctiletá autistická dívka Noya Danová s kouzelnickou hůlkou, kravatou v barvách Nebelvíru a v ruce svírá knižní vydání příběhu o čarodějnickém chlapci Harrym Potterovi. Za zcela běžným výjevem nadšeného dítěte se však skrývá smutná skutečnost – Noya je jedno z izraelských dětí, které hnutí Hamás drží jako rukojmí v Gaze.

Rowlingovou tento snímek nenechal chladnou: „Z pochopitelných důvodů mě tento snímek zasáhl. Únosy dětí jsou zavrženíhodné a zcela neospravedlnitelné. Kéž se Noya a všichni rukojmí unesení Hamásem brzy vrátí v pořádku ke svým rodinám,“ napsala ve svém příspěvku na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Konec násilí proti Palestincům, znělo na pohřbu ubodaného chlapce. Útočník míří před soud

A podobných příběhů se skutečně najde mnohem více, což dokazují fotografie a videa skrývající se pod hashtagem #bringthemhome. Mezi pohřešovanými jsou děti, dospělí lidé i senioři.

V pondělí večer bylo také únosci zveřejněno první video, na kterém vystupuje jedna z rukojmích. Je jí jednadvacetiletá Francouzka Mia Schemová, která byla zajata během festivalu v kibucu Reim. Na krátkém videu ukazuje, že podstoupila lékařské ošetření zranění nad pravým loktem. Na konci videa potom prosí o umožnění návratu do Izraele: „Jen žádám, abych se co nejrychleji vrátila ke své rodině, rodičům a sourozencům. Prosím, dostaňte nás odsud co nejrychleji,“ apeluje.

ČTĚTE TAKÉ: Uřezávali hlavy miminkům před očima rodin. Češka žijící v Izraeli líčí hrůznosti Hamásu

Izraelská armáda v reakci na video uvedla, že Hamás se „snaží vykreslit se jako humánní organizace, zatímco je to vražedná teroristická organizace zodpovědná za vraždy a únosy nemluvňat, žen, dětí a starých lidí“, informoval web The New York Times.

Islamistické hnutí Hamás tvrdí, že výměnou za propuštění rukojmích požaduje, aby Izrael osvobodil 6 000 palestinských vězňů a vězeňkyň, uvést to měl podle agentury Reuters bývalý lídr skupiny Chálid Mišál.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá prohlásil, že Hamás má kromě Izraelců i zajatce jiných národností. Ti jsou podle něj „hosty“ a budou propuštěni, až to okolnosti budou umožňovat. O zajatcích obecně mluvčí řekl, že „s nimi je dobře zacházeno v souladu s islámskou vírou“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vražedné řádění Hamásu očima teroristy. Izraelci ho zastřelili a zveřejnili mrazivé záběry

Na pomoc civilistům v Izraeli vznikla na dárcovské platformě Znesnáze21 sbírka. Finanční dary budou předány potřebným ve spolupráci s izraelským velvyslanectvím.

Tagy: