Festival lásky utopený v krvi. Jak probíhal největší masakr v Izraeli a co útoku předcházelo

Teroristé z islamistického hnutí Hamás zabili přes 260 účastníků izraelského hudebního festivalu Supernova.

Odveta Izraele za napadení

Jedním ze smutných symbolů vražedného útoku na civilisty v Izraeli je hudební festival Supernova, který se konal v Negevské poušti u kibucu Reim jen pár kilometrů od Pásma Gazy. Toho využili teroristé z islamistického hnutí Hamás, kteří tam zabili přes 260 účastníků akce, další desítky unesli při návratu do Gazy. Co masakru předcházelo a jak útok palestinských extremistů probíhal?

Hudba a mladí Izraelci i turisté z celého světa plní euforie. Tak alespoň zpočátku probíhal festival Supernova, jehož součástí byla tři pódia, kemp, bar a jídelna. Akce, kterou lidé označovali jako oslavu „míru, lásky a nekonečné svobody“, započala v pátek večer. O pár hodin později se proměnila v totální masakr.

Ještě v sobotu ráno během východu slunce, před sedmou hodinou, si tisíce mladých vyznavačů elektronické hudby plnými doušky užívaly akci, což dokládají videa ze sociálních sítí. Brzy si však všimli stoupajícího kouře na obloze od izraelsko-palestinské hranice, vzdálené od festivalu asi jen pět kilometrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší selhání izraelské rozvědky v historii. Hamás nás zcela zaskočil, popisuje analýza

Někteří svědci podle webu Sky News uvedli, že zaslechli něco, co připomínalo raketovou palbu. Vzhledem k hlasité hudbě byly rány výrazně ztlumené. Když se rozezněly sirény, organizátoři hudbu vypnuli a bezpečnostní pracovníci začali odvádět lidi z pódií. Ze záběrů je vidět odchod zmatených účastníků, kteří ještě zcela nechápali, před jakou hrozbou stojí. Do masakru zbývalo už jen pár vteřin.

Brzy na místo dorazili ozbrojenci Hamásu, kteří stříleli po všem, co se hýbalo. Lidé, již měli štěstí, stihli odjet do bezpečí ve svých autech. Zbytek se kryl ve stanech, odlehlých polích, za stromy, mezi povalujícími se mrtvolami či v rozstřílených autech. Zatímco některé civilisty teroristé chladnokrevně zastřelili, jiné ušetřili a zajali.

Takový osud potkal například 25letou studentku Nou Argamaniovou. Ozbrojenci ji naložili na motorku a odjeli s ní neznámo kam. Unesenou pomocí videí identifikovali její přátelé i rodina, uvedl Sky News. „Prosím, nezabíjejte mě,“ prosila dívka a bezmocně natahovala ruce ke svému partnerovi. Toho Palestinci s rukama za zády taktéž odvedli pryč.

Daleko hůře dopadla Shani Louková, izraelsko-německá tatérka a milovnice hudby. Po útoku se na sociálních sítích rozšířilo hororové video. Bezvládné polonahé tělo mladé ženy Palestinci „vystavili“ na korbě pick-upu a tímto „úlovkem“ se radostně chlubili při návratu do Gazy. Že šlo o Shani, poznala její matka podle tetování a dredů. Později zveřejnila video, na němž žádala o jakoukoliv pomoc. I když záběry naznačují, že Shani je již po smrti, její rodině stále zůstávají poslední špetky naděje.

Šokující jsou také záběry z palubní kamery auta, které zachytily brutální počínání palestinských radikálů. Ti po návštěvnících stříleli a následně je okrádali. Z nahrávky je také patrné, jak jeden z útočníků z bezprostřední blízkosti doslova popravil člověka ležícího u auta.

ČTĚTE TAKÉ: Válka v Izraeli jako symbol pokrytectví. Lidskoprávní aktivisté zaspali sobotu

„Byl to masakr, v životě jsem nic podobného neviděl. Bylo to plánované přepadení. Když lidé vycházeli z nouzových východů, čekaly tam na ně oddíly teroristů a začaly je sestřelovat,“ popsal pro izraelské rádio KAN medik, který byl na místo krvavého běsnění přivolán.

Podle něj se útočníci pohybovali v pancéřových automobilech s neprůstřelnými skly. „Sejmuli každého, kdo šel po silnici kolem,“ dodal. Sám přežil díky tomu, že se tři hodiny schovával pod stromem v pomerančovém sadu. Všichni jeho kolegové, kteří se s ním vydali pomáhat, prý zemřeli.

Celkově teroristé na festivalu zavraždili 260 lidí, odhadují izraelské úřady. Počet mrtvých může ještě stoupnout, jelikož se mnoho Izraelců i turistů pohřešuje. Někteří z nich se mohli někam schovat, jiní jsou buď po smrti, nebo se nacházejí v zajetí.

Izrael nyní podniká odvetné nálety namířené proti Hamásu. Dosud podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy při náletech zahynulo 830 Palestinců. Mrtvých Izraelců je přes tisíc, což je více než ztráty židovského státu během šestidenní války v roce 1967. Mluví se o totálním selhání izraelských bezpečnostních a zpravodajských složek.

Tagy: