Uřezávali hlavy miminkům před očima rodin. Češka žijící v Izraeli líčí hrůznosti Hamásu

Bojovníci Hamásu

Rozhovor s Češkou žijící v Izraeli

Izrael je zvyklý na raketové útoky, ale teď došlo k fyzickému proniknutí teroristů na území země, nastalo vraždění v pohraničních kibucech – uřezávali hlavy miminkům a upalovali je před očima rodin. Tak popsala hrůzy konfliktu Helena Beinish, která žije v Izraeli. Do Česka se ale prý zatím vrátit nechce.

Češka Helena Beinish žije v izraelské Negevské poušti. „Je to 70 až 80 kilometrů od oblastí, kde docházelo k největším masakrům. Teď je tu relativně klid. Když začalo bombardování, dopadla zde jen jedna raketa, ale v nedaleké Beer Shevě bylo bombardování celý den. Prožíváme situaci velice těžce,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS Beinish.

Informace o ostřelování prý občané dostávají z aplikace. „Vždy se označí místo, kde je zrovna útok,“ uvedla Beinish. Ve chvíli, kdy ve středu přišla informace o narušení leteckého prostoru, celý sever v aplikaci zčervenal. „Všichni jsme byli vyděšení. Psali, že jde o útok raketami nebo drony. Asi za dvě hodiny se ale ukázalo, že to byl falešný poplach nebo hackerský útok,“ sdělila Češka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka v Izraeli může přerůst v širší konflikt. Radikálové varují USA, Washington zase Írán

V Izraeli podle ní nyní nefunguje téměř nic. „Jsme ve válce. Veškeré kulturní akce stojí. Restaurace jsou převážně uzavřené, ulice prázdné. Nikdo nevychází, pokud nemusí. Děti nechodí do školy, od neděle začne vyučování on-line. Můj patnáctiletý syn šel pomáhat na vojenskou základnu do skladu, každý dělá, co může. Obchody s potravinami fungují, majitelé otevřou podle svého rozhodnutí,“ uvedla Beinish. Izrael je ale prý země, která je na krizové situace dobře připravena.

To, že došlo k útoku Hamásu na Izrael, je podle ní fatální selhání jak bezpečnostních, tak zpravodajských složek. „Po válce se to bude řešit. Izrael je zvyklý na raketové útoky, ale teď došlo k proniknutí teroristů fyzicky na území Izraele. Došlo ke strašnému vraždění v kibucech. Uřezávali hlavy miminkům před očima rodin, upalovali je. Hamás je prostě ISIS, Izrael je musí zlikvidovat, jedná se o přežití celé země. Co se tu stalo, je nesrovnatelné. Přesně jak řekl premiér Benjamin Netanjahu, od holokaustu nedošlo k něčemu takovému,“ řekla Beinish s tím, že každý v Izraeli zná někoho, kdo byl zavražděn, unesen či útokem podobně ovlivněn.

Do Čech se prý zatím vrátit nechce. „Člověka to napadne, ale já to neudělám. Schvaluji, když matka s malými dětmi odejde, protože tu nemůže pomoct a je tu spíš přítěží. Ale v mojí situaci, kdy jsou děti dospělé, o tom neuvažuji,“ popsala. Jejímu nejmladšímu synovi je 15 let a dcery jsou už dospělé. Zároveň popsala, že v Izraeli panuje obrovská solidarita. „Dělají se sbírky na pomoc, všichni si navzájem pomáhají. Kdo může, dělá dobrovolnou činnost. V solidaritě je síla Izraele,“ podotkla.

Tagy:
válka holokaust Izrael Hamás Benjamin Netanjahu Islámský stát Česko Negevská poušť