Kdo povede gesce v Praze? Piráti odtajnili své radní, Hřib má být náměstkem pro dopravu

Praha bude mít, zdá se, již brzy vládnoucí koalici s většinou na zastupitelstvu. Uskupení Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se již dohodlo na podmínkách spolupráce s Piráty a hnutím STAN. Začíná být i jasno, kdo povede kterou gesci. Dosluhující primátor Zdeněk Hřib by měl být 1. náměstkem pro dopravu. Primátorský řetěz po skoro deseti letech zřejmě znovu převezme Bohuslav Svoboda (ODS).

„Vyjednali jsme koaliční smlouvu pro vstup do společné koalice se Spolu a STAN. Po čtyřměsíčním úsilí je pirátský vyjednávací tým přesvědčený, že smlouva obsahuje maximum možných pirátských priorit. Díky tomu budeme moci prosazovat náš program, který jsme slíbili voličům,“ uvedli Piráti na sociálních sítích během sobotního dopoledne.

K tomu navíc zveřejnili, kteří lidé budou partaj reprezentovat v radě hlavního města. Současný primátor Zdeněk Hřib v čele města končí a nově bude 1. náměstkem primátora pro dopravu. Post v radě pak uhájil Adam Zábranský. Ten měl doposud na starost bydlení a transparentnost, nově mu přibude i majetek a legislativa.

Piráti za své radní nominují také Janu Komrskovou, která se má stát náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimaplán. Posledního radního Piráti mají získat v osobě bývalého starosty Prahy 5 Daniela Mazura, který má dostat pod své ruce ICT, projekt Smart city, vědu, výzkum a inovace.

Definitivně rozhodnuto o koalici však ještě není. „V dalších dnech bude členská základna diskutovat o předložené koaliční smlouvě a poté hlasovat o samotném vstupu do koalice,“ doplňují pražští Piráti s tím, že o výsledku dohody tak rozhodnou členové strany.

ČTĚTE TAKÉ. Spolu, Piráti a STAN dokončili koaliční smlouvu v Praze. Stanovili i termín volby primátora

Projde dohoda u členské základny?

Pokud dohoda u Pirátů projde, zřejmě by nic nestálo v cestě vzniku nové koalici. Piráti rovněž potvrdili již dříve mnohokrát uvedenou informaci, že primátorem by se měl stát Bohuslav Svoboda z ODS, který tuto pozici zastával již v letech 2010 až 2013. Konkrétní obsazení pozic zatím předseda klubu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS) nechtěl ještě ve čtvrtek komentovat. „V tuto chvíli nebudeme říkat žádná jména, ale máme dohodu, která bude naplněna,“ pronesl šéf zastupitelského klubu.

Koalice Spolu má mít v radě celkem pět členů včetně primátora. Podle dřívějších informací by mělo jít o gesce financí a rozpočtu, sociální věci, bydlení a zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu, a infrastruktury. Sám Svoboda by měl mít na starost také bezpečnost, zahraniční vztahy a energetiku. Hnutí STAN by pak mělo pod sebe získat územní rozvoj, který by zřejmě vedl současný 1. náměstek primátora právě pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček, a k tomu školství a sport.

Patová situace trvala měsíce

Nynější jednání o koalici bylo mimořádně dlouhé a namáhavé. Volby proběhly již v září loňského roku, ovšem napětí mezi doposud vládnoucími Piráty a koalicí Spolu bylo příliš silné. Jednání o koalici byla dlouho komplikovaná kvůli nesouhlasu s rozřazením pozic a rozložení síly v případné radě, ale také kvůli uskupení Praha sobě pod vedením starosty Prahy 7 Jana Čižinského. To chtěli Piráti udržet v koalici navzdory přání Spolu.

K rozuzlení situace nedošlo ani před Novým rokem, kdy se Spolu dohodlo s opozičním hnutím ANO, že v hlasování podpoří na primátora Bohuslava Svobodu. Hlasování tehdy zmařila zastupitelka za Spolu a senátorka Hana Kordová-Marvanová. Ta podle svých slov nechtěla hlasovat po boku zastupitelky ANO Radmily Kleslové, bývalou příslušnicí předlistopadové Státní bezpečnosti (StB). Kordová Marvanová byla před rokem 1989 disidentkou a politickou vězeňkyní.

Patovou situaci ukončila až nová nabídka od koalice Spolu, která se vzdala převahy v potenciální radě města. Podle poslední dohody by v ní měla mít pět míst, Piráti čtyři a STAN dvě.

Tagy: