Toxický Redl? Jeho známí by měli odejít, říká Zlámalová. Křik opozice by ignorovala

Analytička Lenka Zlámalová

Na jednání koaliční pětky se špičky vládních stran shodly, že k rekonstrukci ministerského kabinetu důvod není. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) plnou podporu předsedů dalších koaličních stran. Opozice ale volá po jeho rezignaci. Podle analytičky Lenky Zlámalové by měl odstoupit každý, kdo se stýkal s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem.

Lídři koaličních stran se shodli, že má Vít Rakušan plnou důvěru. Premiér Petr Fiala zároveň oznámil, že vystoupí s projevem, ve kterém se vyjádří k aktuální ekonomické, ale také politické situaci. Podle analytika Lukáše Jelínka měl Fiala s projevem vystoupit už dávno. „V okamžiku, kdy lidé začali mít pocit, že vláda nedostatečně reaguje na ekonomickou situaci a inflaci, případně když opadá solidarita české veřejnosti s Ukrajinou, to je silný důvod k tomu, aby premiér promluvil,“ uvedl Jelínek ve Zprávách plus na CNN Prima NEWS.

Spekuluje se o tom, kdo nahradí ve funkci rezignujícího ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Podle Jelínka ale ve Fialově projevu k oznámení jména nedojde. „Jednání budou určitě vrcholit. Je v zájmu nejen Starostů, ale i ODS, aby vláda byla kompletní a byli v ní nejen experti na jednotlivé oblasti, ale i lidé, kteří jsou schopni dívat se na politiku ve větší šíři,“ sdělil Jelínek.

Opozice volá po odvolání ministra vnitra Rakušana. „Křiku opozice bych nevěnovala pozornost. Zdůrazňovala bych, že odstupuje ministr školství, který není ani podezřelý, obviněný či vyšetřovaný. Odstupuje správně a rychle, protože se stýkal s toxickými lidmi. Na druhou stranu lídr opozice je obžalován z velkého dotačního podvodu a za pár měsíců začíná soud, voliči si musí zvážit, co je větší problém,“ řekla analytička Lenka Zlámalová.

Podle Zlámalové by ve funkci měli skončit všichni, kteří přišli do kontaktu s Michalem Redlem. „Redl je člověk na hraně podsvětí, je to komplic Radovana Krejčíře. Odsouzení unikl jen proto, že byl prohlášen za nesvéprávného. Je to toxická figura, což mohl vědět každý. Kdo se výrazněji stýkal s Redlem, měl by opustit veřejný prostor,“ řekla Zlámalová.

Vít Rakušan uvedl, že by si ve funkci ministra školství dokázal představit i nynějšího náměstka Petra Gazdíka a bývalého ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagu. „Bylo by zajímavé, kdyby Fialova vláda skončila s ministrem školství z vlády Andreje Babiše (ANO). Bude to asi nejzazší možnost. Pravděpodobnější je, že nominaci přijme někdo ze Starostů a nezávislých,“ uvedl Jelínek s tím, že to musí být někdo, kdo prokáže schopnost hájit zájmy resortu školství a přijímat kompetentní rozhodnutí. „Ministrem školství nutně nemusí být pedagog, má to být schopný politik,“ podotkla Zlámalová.

Tagy: