Co způsobilo požár v Českém Švýcarsku? Oheň mohl někdo založit, připouští policisté

Požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli.

Co mohlo být příčinou požáru v Českém Švýcarsku

Přestože se stále intenzivně hasí, policie už hledá příčinu toho, proč se turisticky oblíbené místo na Hřensku proměnilo v ohnivé peklo. Kdo nebo co oheň vyvolalo? Objevují se spekulace třeba o neopatrných tábornících. Podle policie i hasičů je ale na tyto úvahy příliš brzy. Nejprve se musí oheň uhasit, pak nastane tvrdá práce vyšetřovatelů.

Policie případ zatím prověřuje kvůli možnému spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. To by naznačovalo, že oheň někdo nechtěně založil. Mohlo jít třeba o odhozený nedopalek nebo špatně uhašené ohniště. „Těch vyšetřovacích verzí je víc a všechny řádně prověříme,“ říká pro CNN Prima NEWS mluvčí ústecké policie Daniel Vítek.

Podle některých informací mohli oheň způsobit turisté, kteří chtěli přespat v německé části národního parku, což se nesmí, a museli proto pryč.

„Je pravda, že v našem parku je zakázano přespávat. Týká se to celkového zákazu kempování v národním parku Saské Švýcarsko. Na několik lidí jsme narazili a následně jsme je z parku vykázali. Ale nemáme žádné podrobnosti o tom, jestli poté někdo přešel z německé strany do pohraničí na českou stranu parku,“ uvádí Hanspeter Mayr, mluvčí Národní parku Saské Švýcarsko. Podle českých policistů jsou ale takové úvahy předčasné a spekulace brzdí i hasiči.

Samotné vyšetřování se bude odvíjet hlavně od místa, kde požár vypukl a odkud se rozšířil. Najít ho mohou pomoci i lidé. Policie proto přivítá i svědectví těch, kteří se v lokalitě před požárem pohybovali.

Obyvatelé Hřenská v dopadení potenciálního pachatele ale moc nevěří. „Je to nesmysl, kdokoliv mohl odhodit cigaretu, anebo se to mohlo stát prostě samo,“ myslí si muž žijící přímo ve Hřensku.

Vínik ani příčina se nepodařily hasičům a policistům najít ani při doposud nejrozsáhlejším požáru, který před deseti lety zasáhl Moravskou saharu u Bzence.

Tagy:
národní park policie požár vyšetřování hasiči oheň pachatel Saské Švýcarsko Bzenec pyromaniak Hřensko hašení Národní park České Švýcarsko Národní park Saské Švýcarsko Bzenecká doubrava