Když Češi naposledy potkali Chorvaty: „Teroristé“, malý zázrak i derniéra Rosického

Českou reprezentaci v pátek (18:00) čeká druhý zápas na Euru. Stejně jako na předchozím fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii jde i nyní v druhé rundě utkání na Chorvatsko. Před pěti lety se v St. Etienne urodila remíza 2:2, což byl pro svěřence tehdejšího trenéra Pavla Vrby malý zázrak. Co všechno se tehdy na Stade Geoffroy-Guichard událo?

Před duelem v St. Etienne za sebou měl český výběr utkání s úřadujícími šampiony ze Španělska. Vrba naordinoval týmu urputnou defenzivu, ze které možná leckterého českého fanouška bolely oči, ale dlouho – aspoň z výsledkového pohledu – slavila úspěch. Zdálo se, že Rosický a spol. nakonec nějak senzačně dotáhnou zápas do remízy 0:0, ovšem v 87. minutě trknul hlavou do míče stoper Gerrard Piqué a bylo hotovo.

Ve střetnutí s Chorvatskem bylo pro Čechy nutné bodovat. Ale dlouho to vypadalo na další prohrané utkání. Český tým byl prakticky bez šance, zato výběr z Balkánu neustále hrozil. A poprvé gólově udeřil v 37. minutě. Ivan Perišič křižnou ranou překonal Petra Čecha. Když pak ve druhém poločase poslal český brankář těžkou přihrávku stoperovi Romanu Hubníkovi, který pod tlakem ztratil míč, běžel rázem sám na brankáře Ivan Rakitič a pohodlně zvýšil obloučkem na 2:0.

Vzhledem k obrazu hry by se dalo říct, že už se Chorvatům nemůže nic stát. Ale v 67. minutě přišel na hřiště tehdejší útočník Slavie Milan Škoda a hlavou usměrnil do brány parádní centr Tomáše Rosického.

Sportovní teroristé

Pak ustoupil fotbal do pozadí. Chorvatští fanoušci začali dělat nepořádek. Zapálili světlice, které naházeli na trávník, kam zamířily i dělbuchy. Na trávník tak okamžitě zamířila „úklidová četa“ a jednomu ze sběračů pyrotechniky vybouchl kus třaskaviny přímo v ruce. Napětí ještě více zhoustlo, když se příznivci „Kostkovaných“ začali prát mezi sebou. Po explozi jednoho z dělbuchů zůstal na trávníku malý kráter.

„Nejsou to fanoušci, nemají mezi námi místo. Stalo se to v minulosti už několikrát, propíralo se před zápasem, že se to může stát znovu. Nevím, kdo to je a kdo je posílá, ale já i hráči se za ně stydíme a všem se za ně omlouváme… Málem nám ti sportovní teroristé prohráli zápas. Ten vyrovnávací gól Čechů byl samozřejmě způsoben ztrátou koncentrace. Všichni naši hráči měli na stadionu rodiny, známé. Měli strach,“ zlobil se po zápase někdejší kouč Chorvatů Ante Čačič.

Ale zpět do utkání. Když rozruch na tribunách ustal, dokázali Češi docvaknout původní dvougólové manko. Chorvaté sice duel neprohráli, ale i tak přišli o tři body, které měli prakticky v kapse.

A udeřil další hráč, který přišel z lavičky. Obránce Vida zahrál v pokutovém území rukou. A penaltu suverénně proměnil náhradník Tomáš Necid.

Derniéra pro Rosického

Češi tehdy sice zachránili šance na osmifinále, ovšem hned v dalším utkání proti Turecku je po prohře 0:2 zavřeli do rakve a pohřbili hluboko pod zem.

Proti Turkům už nemohl vypomoct Rosický, který si v závěru předchozího zápasu poranil zadní stehenní sval na pravé noze. Bylo jasné, že je zle. V St. Etienne tak poměrně v tichosti Rosický uzavřel dlouhou reprezentační kapitolu své kariéry.

Tým Jaroslava Šilhavého má na letošním Euru už po prvním zápase se Skotskem více bodů než za kompletní skupinové vystoupení v roce 2016 ve Francii. A další remíza 2:2 proti Chorvatům, kteří jsou vicemistry světa, by z hlediska postupu byla zlatá.

Tagy:
Francie Evropa Chorvatsko Španělsko EURO 2020 SK Slavia Praha Petr Čech fotbal Tomáš Rosický sport česká fotbalová reprezentace Pavel Vrba chorvatská fotbalová reprezentace EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Tomáš Necid Milan Škoda Ivan Rakitič Ivan Perišič Ante Čačič sportovní soutěž Mistrovství Evropy ve fotbale