Když nás chtějí zavřít, zavřeme my je. Iniciativa Chcípl PES blokovala Úřad vlády

Iniciativa Chcípl PES blokuje vládní budovy

Členové iniciativy Chcípl PES se v pátek odpoledne pokoušeli blokovat vládní budovy, konkrétně Úřad vlády sídlící ve Strakově akademii. V 16:30 akci ukončili a rozešli se. Původně chtěli blokovat několik vládních budov. Pořadatelé ale plánují další protesty. Policie zadržela jednoho člověka, který neuposlechl výzvu, aby si nasadil roušku.

Nesouhlas s jednotlivými kroky vlády přišlo ke Strakově akademii vyjádřit asi šest desítek lidí. S heslem „Když nás chtějí zavřít, zavřeme my je!“ vyrazili před Úřad vlády, kde blokovali vchod. Argumentovali tím, že když vláda chce zavírat jejich živnosti, oni zavřou budovu vlády.

Účastníci demonstrace se sešli kolem 15:00 na Klárově a poté se vydali před Úřad vlády. Měli transparenty s nápisy například „Děti do škol, Bureš do vězení“, „Za lidská práva a svobody“ nebo „Z vašich slibů nájem nezaplatím“.

Průvod měl původně pokračovat k ministerstvu financí. „Členové iniciativy tvrdí, že omezení podnikání trvá příliš dlouhou dobu. Vláda by tak měla podnikům dovolit otevřít. Na protest dohlíželi policisté, jejich zásah však zatím nebyl potřeba,“ uvedl z místa reportér CNN Prima NEWS Šimon Pilek. Protestujícím však situaci komplikovala i nepřízeň počasí. Demonstrace měla podle původního plánu trvat do 18:00, nakonec skončila o hodinu a půl dříve.

Iniciativa tvrdí, že se demonstrace bude opakovat, dokud vláda nevyslyší jejich požadavky, jako je znovuotevření podniků za dodržení přísných hygienických podmínek. Termíny ale nemají stanovené.

Zástupci iniciativy Jiří Janeček a Jakub Olbert už ve čtvrtek v přímém přenosu na Facebooku uvedli, že chtějí zablokovat některé vládní budovy. „Bude to prostě protest, samozřejmě nenásilný, v rámci zákona. Budeme blokovat nějaké vládní budovy,“ řekl Janeček z pivovaru Malý Janek, který v minulosti působil také jako poslanec ODS.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: