Přeplněný žaludek se štamprličkou něčeho ostrého na slehnutí patří v období Vánoc a silvestra ke koloritu českých domácností. Přeplněné ordinace v lednu poté zase ke koloritu českých gastroenterologů. Hned zpočátku roku totiž potkávají specialisté pacienty, kteří dali v prosinci svému trávicímu traktu řádně zabrat. Nejčastěji jsou mezi nimi „nováčci“, u nichž se kvůli svátečnímu přejídání objevily potíže jako průjmy, zácpa či bolesti břicha. Do čekáren v gastroenterologických ordinacích přicházejí také lidé se zhoršenými projevy onemocnění žlučníku, slinivky nebo jater.
„Pacienti s chronickými nemocemi gastrointestinálního traktu, jako jsou například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a celiakie, jsou i přes svátky obvykle disciplinovaní, protože už ví, co jim případné porušení režimu a životosprávy přinese,“ uvedl Ilja Tachecí, předseda České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové.
ČTĚTE TAKÉ: Nejnakažlivější typ covidu se šíří světem, neminul ani Česko. Na jaké příznaky si dát pozor?
Problém je však většinou s těmi, kteří svoji diagnózu znají krátce. „Ještě neví, co si mohou, nebo spíše nemohou dovolit. Ti v lednu plní naše ordinace s potížemi, které by je minuly, pokud by přes Vánoce udrželi doporučený dietní režim,“ pokračoval Tachecí.
Další skupinou osob, jež se na začátku roku vypraví za experty na trávicí trakt, jsou „žlučníkáři“ a ti, kteří mají vleklé potíže s játry nebo slinivkou. Podle lékařů se těmto pacientům většinou daří přes rok držet chutě na uzdě, vánoční svátky jsou pro ně však příliš velkým pokušením.
„Přestože tuší, že jim může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří už o svátcích volají záchranku,“ popsal Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.
Jak dále uvedl, se začátkem nového roku přichází také lidé, kteří tuší, že s jejich žaludkem nebo střevy není něco v pořádku, ale návštěvu odkládali, aby si užili pěkné svátky. „Kvůli těmto příchozím s mnohdy již pokročilými nálezy se hned na počátku roku nahromadí požadavky na příslušná vyšetření,“ doplnil Urban.
Problémy značí i stres
Kromě tučného jídla a alkoholu je dalším faktorem, který škodí trávicímu traktu, stres. A právě Vánoce a Nový rok nejsou vždy jen svátky klidu a míru, ale pro někoho naopak vysoce stresovým obdobím. „Kombinace psychického stresu a dietních excesů vede ke zhoršení také funkčních zažívacích potíží, typickým příkladem je například syndrom dráždivého tračníku projevující se zhoršením bolestí břicha a intenzivními průjmy,“ zmínil Tachecí.
S nemocemi trávicího traktu se v Česku v současnosti léčí miliony lidí. Jen Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu má přes 70 tisíc jedinců, přičemž odborníci odhadují, že do roku 2030 toto číslo vzroste až na 80 tisíc. Se syndromem dráždivého tračníku se v tuzemsku potýká dokonce až 1,5 milionu lidí.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drogy pohlcují české děti. V nemocnicích jich končí 30krát víc než před 10 lety, tvrdí lékaři