Nejnakažlivější typ covidu se šíří světem, neminul ani Česko. Na jaké příznaky si dát pozor?

Lidem se po prodělání covidu snižuje IQ.

Covid stále není minulostí. S pozitivním testem vstoupilo do nového roku přes 5 600 Čechů. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zemi aktuálně nejvíce ohrožuje subvarianta viru s názvem JN.1, u které je riziko nákazy velmi vysoké. Virus se šíří globálně. Britští odborníci přišli s osmi varovnými příznaky, na které by si lidé měli dávat pozor, informoval britský deník The Mirror.

Data britského statistického úřadu ukázala, že vedle tradičních příznaků spojených s onemocněním COVID-19, jako jsou rýma, kašel, bolesti hlavy a slabost, se u některých jedinců objevily i dva méně obvyklé symptomy. Pacienti si navíc stěžovali na problémy se spánkem a pocity úzkosti.

Osm nejčastějších příznaků varianty JN.1 podle The Mirror:

  • Bolest v krku
  • Zácpa
  • Rýma
  • Kašel
  • Únava
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Horečka a zimnice

„Rychlý nárůst počtu případů nákazy variantou JN.1 ve Velké Británii a na celém světě je další připomínkou toho, že pandemie ještě zdaleka neskončila. Varianta JN.1 je jednou z těch, které dosud nejvíce poškozují imunitní systém, a je pravděpodobné, že se z ní budou vyvíjet nové varianty,“ uvedl pro The Mirror profesor Lawrence Young, virolog z Univerzity Warwick. Varianta JN.1 nyní v Británii tvoří téměř dvě třetiny nových případů.

Již dříve informovala o vysoce nakažlivé variantě viru americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle nich se má nemoc šířit po celém světě. Rozmáhá se zejména ve Velké Británii, ve Spojených státech, na Islandu, v Portugalsku, Francii, Číně nebo Indii. Lékaři se obávají, že by se nejnovější varianta mohla stát vážným zdravotním problémem, napsal The Mirror.

Situace v Česku

Varianta JN.1 je nejčastěji detekovanou i v Česku, vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Tvoří 16 procent vzorků, kterých bylo od začátku listopadu minulého roku odebráno celkem 161.

Celkově je aktuálně epidemická situace v Česku podle odborníků na očekávaných hodnotách, žádná plošná protiepidemická opatření se podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nechystají.

V minulém týdnu lékaři evidovali 1 228 případů onemocnění COVID-19 na sto tisíc obyvatel. Data o počtech nemocných každoročně ovlivňují Vánoce, sdělila pro ČTK ředitelka SZÚ Barbora Macková. Během svátků jich totiž lékaři nahlásí méně, zato po nich čísla výrazně vzrostou. „Stále se pohybujeme pod hranicí epidemického prahu a v očekávaných hodnotách,“ dodala Macková. Předpokládá však, že v dalších týdnech počty nemocných porostou.

Tagy: