Když vládní pravidla neexistují. Vojtěch, Zaorálek či Bartoška neměli ve Varech respirátor

Dlouho očekávaný zahajovací večer 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude nejspíše řešit hygiena. Do hlavního sálu hotelu Thermal dorazil již tradičně nespočet osobností včetně herců, lékařů nebo předních politiků. Jenže jak odhalují záběry z festivalu, respirátor měl na sobě málokdo. A to včetně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který povinné nošení ochrany dýchacích cest ponechává v platnosti.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví platí, že v kinech, divadlech a dalších uzavřených prostorách je povinná ochrana dýchacích cest. Jenže podle fotografií se na oficiální zahájení festivalu dostavili bez respirátoru například Vojtěch s manželkou, ředitel festivalu Jiří Bartoška, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo herečka Jitka Čvančarová.

Na porušování pravidel upozornil epidemiolog Rastislav Maďar. „Když máte jít příkladem ostatním, ale nějak to nevyjde. Když máte ukázat, že jsme v tom všichni společně, ale zase nic,“ napsal na Twitteru a přidal fotku plného sálu. Z desítek sedících hostů měl respirátor opravdu málokdo.

Všem na rukách naopak svítila covid páska, která rozděluje hosty podle potvrzení, že jsou očkovaní, testovaní nebo prodělali covid v posledních šesti měsících. Organizátoři už před zahájením festivalu oznamovali, že potřebná potvrzení pro umožnění vstupu budou důkladně kontrolovat. V sobotu hostům respirátory i aktivně rozdávali.

Ministr Vojtěch „konzumoval“, hájí se ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví ale šéfa, který respirátor neměl v předsálí, ale v hlavním sále si ho již nasazoval, hájí. „Jak je na jedné z fotografií vidět, tak má v ruce sklenici. Podle opatření není nutné mít v době konzumace roušku,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Řešit by to podle něj měla karlovarská hygiena, která může uložit pokutu až tři miliony korun.

Podle zjištění Blesku neměl respirátor ani epidemiolog Petr Smejkal, který byl s Vojtěchem jedním z poradců ředitele festivalu Jiřího Bartošky. Právě šéf celé akce si ale v pátek, na rozdíl od Vojtěcha či dalších, nenasadil respirátor vůbec.

Tagy: