Bez operace i bez soudu. Němci si budou moci jednou za rok změnit pohlaví, navrhuje vláda

Každý Němec si bude moci jednou za rok změnit pohlaví. Bude mu k tomu stačit dorazit na matriku. Počítá s tím návrh zákona o sebeurčení, který připravila spolková ministryně pro rodinu Lisa Pausová a ministr spravedlnosti Marco Buschmann. Zákon má v těchto dnech začít svou pouť legislativním kolečkem, upozornil týdeník Echo24.

Podle návrhu nového zákona by o určení pohlaví Němců už nově nemusel rozhodovat soud. Nutné by nebyly ani chirurgické zákroky vedoucí ke změně pohlavních orgánů. „Dnes je dobrý den pro svobodu a pro rozmanitost v naší zemi,“ prohlásila ministryně pro rodinu Lisa Pausová ze strany Zelených.

„Zákon o sebeurčení zlepší život transgender lidí a uzná genderovou diverzitu. V mnoha oblastech je společnost dále než legislativa. Jako vláda jsme se rozhodli vytvořit právní rámec pro otevřenou, různorodou a moderní společnost,“ dodala členka spolkového kabinetu.

Jak píše Echo24, zákon o sebeurčení má poprvé poskytnout jednotnou úpravu pro transgender, intersexuální a nebinární osoby, aby si mohly změnit svá pohlaví a křestní jména podle libosti. Učinit tak budou moci jednoduše na matrice. Nebudou potřebovat žádné soudní ani lékařské dokumenty. Zákon počítá pouze s omezením možnosti změny pohlaví jedenkrát za rok, aby úřady nebyly příliš zahlceny.

Reprezentativní průzkum institutu Yougov ukázal, že názor německé veřejnosti na nový zákon rozhodně není jednoznačný. 46 procent vládní předlohu schvaluje, 41 procent tázaných ale zákon odmítá.

V opozici jsou z politiků zejména zástupci populistické pravicové AfD (Alternativa pro Německo, pozn. red.). Na webu strany se Stephan Brandner, jeden z členů, nechal slyšet, že zákon „nemá nic společného se svobodou, ale je to výraz nehorázného popření reality. V biologii nelze zákony jednoduše ignorovat“. S návrhem nesouhlasí ani feministické organizace.

Se zrušením odborných posudků pak nesouhlasí němečtí křesťanští demokraté, a to zejména u lidí pod 18 let. Strana FDP (Svobodní) zase požaduje záruky, že se nikdo díky těmto změnám nebude moci skrývat před úřady nebo věřiteli.

Tagy:
operace Německo muž zákon pohlaví ministerstvo spravedlnosti žena matrika soud Němci transgender vláda Alternativa pro Německo změna pohlaví Echo24 Svaz 90/Zelení Svobodná demokratická strana YouGov Lisa Pausová Marco Buschmann Stephan Brandner ministerstvo pro rodinu sebeurčení Lisa Paus