Vlna veder Kerberos o víkendu rozpálí Česko. Vysoký stupeň výstrahy platí pro polovinu krajů

Vlna veder s označením „Kerberos“ se žene na Česko. Dorazit by dle meteorologů mohla již tento víkend. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sobotu dokonce vydal výstrahu, která před vysokými teplotami a nebezpečím vzniku požárů varuje. S vlnou tropických hiců se dosud potýkali ve Francii, Německu, Španělsku, Polsku a zejména v Itálii, kde si již Kerberos vyžádal svou první oběť.

Sobotní teploty, které by se měly pohybovat kolem 34 stupňů Celsia, budou velkou zátěží pro organismus – hrozí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by se také měla omezit tělesná zátěž,“ radí na svém webu meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekelný pes dál rozpaluje Evropu. Vlna veder Kerberos má první oběť, kolabují i turisté

Od sobotních 11 hodin platí výstraha pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. V těchto místech hrozí v důsledku dlouhotrvajícího sucha také vysoké nebezpečí požárů, které se mohou velmi rychle rozšířit a způsobit velké škody nebo ohrozit lidské životy.

„V přírodě bychom neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit a odhazovat cigaretové nedopalky na zem a neměli bychom používat ani zdroje otevřeného ohně, jako například přenosný vařič,“ připomínají meteorologové.

Zvýšená pozornost by se měla věnovat malým dětem, starším a nemocným občanům a zapomínat bychom neměli ani na domácí mazlíčky. Pozor bychom si měli dát zejména na rozpálená auta, která se stanou každoročně smrtící pastí nejen pro množství zvířat, ale v některých případech i pro malé děti ponechané v autosedačkách.

S vlnou veder se dosud potýkali ve Francii, Německu, Španělsku, Polsku a zejména v Itálii, kde si již Kerberos vyžádal svou první oběť. Stal se jí 44letý dělník, který kolem poledne v teplotě blízké 40 °C vyznačoval na silnici přechod pro chodce. Najednou ztratil vědomí a omdlel, informoval list The Independent. Lékařům se ho už nepodařilo oživit. Událost se stala ve městě Lodi nedaleko Milána.

Tagy: