Pekelný pes dál rozpaluje Evropu. Vlna veder Kerberos má první oběť, kolabují i turisté

Itálii včetně Říma sužuje vlna veder (12. 7. 2023).

Počasí 13.7.2023 6:50

Vlna veder s označením Kerberos si v Evropě zřejmě vyžádala první oběť. V Itálii měl zemřít pracovník, který zkolaboval při vyznačování přechodu pro chodce. Lékaři mu už nemohli pomoci. V Itálii mezitím kvůli vysokým teplotám kolabují i zahraniční turisté.

Kerberos je v řecké mytologii trojhlavý černý pes, jenž chrání vstup do podsvětí. Právě po této příšeře byla pojmenována vlna veder, která začala spalovat jižní a východní Evropu. Kritická je situace zejména v Itálii, kde mají teploty místy šplhat k 48 °C. Historický rekord z roku 2021 je 48,8 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku udeří úmorné tropy. Teploměry ukážou až 37 °C, platí výstraha před požáry

Spalující slunce si už vyžádalo na jihu Evropy první oběť. Stal se jí 44letý dělník, který kolem poledne v teplotě blízké 40 °C vyznačoval na silnici přechod pro chodce. Najednou ztratil vědomí a omdlel. Lékařům se ho už nepodařilo oživit. Událost se stala ve městě Lodi nedaleko Milána.

„Předpokládá se, že jeho smrt způsobilo extrémní vedro, které se nyní šíří po kontinentu,“ informoval list The Independent.

Horko sužuje lidi i v jiných státech. Další incident se stal v Římě. Jeden britský turista tam zkolaboval přímo před Koloseem. Díky včasné pomoci kolemjdoucích ale nakonec vše dobře dopadlo. Teplota se v tom čase pohybovala kolem 36 °C.

Úřady radí lidem, aby se v extrémních teplotách zásobili vodou, vyvarovali se kofeinu a alkoholu a všímali si případných příznaků úpalu.

Přijde i do Česka

Italský meteorolog Stefano Rossi pro list La Stampa sdělil, že zemi čeká natolik horké období, že dokonce ani v noci teploty neklesnou pod 22 °C.

S vlnou veder se potýkají také Francie, Německo, Španělsko nebo Polsko. Extrémní teploty zasáhnou o víkendu rovněž Českou republiku. Teplota bude šplhat až k hranici 37 °C. Ke konci měsíce by mělo horké počasí doputovat i do Velké Británie.

Rozpálená je i druhá strana Atlantiku. Vysoké teploty hlásí Florida, kde je navíc extrémně teplý oceán u pobřeží. Voda má teplotu kolem 37 °C a podle expertů způsobí nevratné škody na křehkých korálových útesech. Upozornila na to americká CNN.

Tagy: