Kladno, Ostrava, Slaný, pražské Vinohrady. Ozbrojených útoků v nemocnicích přibývá

Střelba v nemocnici

V kladenské nemocnici se o víkendu střílelo. Podle prvních závěrů policie se o život připravil senior, který ležel na infekčním oddělení. Podrobnosti ale zatím policisté nezveřejnili a mlčí i nemocnice. Zdaleka přitom nejde o první případ, kdy někdo použil zbraň v lůžkovém zdravotnickém zařízení.

Výstřel se v kladenské nemocnici ozval v neděli zhruba v jedenáct hodin dopoledne. Na místo vyjížděli policisté, jenomže nebylo koho stíhat. Muž, který stiskl spoušť, mířil hlavní sám na sebe. Mohl mít obavy z nemoci, protože ležel na oddělení, kde jsou hospitalizováni pacienti s koronavirem. Zda on sám byl pozitivní, zatím policie neřekla.

Ani nemocnice není příliš sdílná. CNN Prima NEWS ji požádala o vyjádření. „Okolnosti úmrtí včetně přítomnosti zbraně u pacienta je předmětem vyšetřování Policie ČR. V tomto okamžiku vám k celé tragické události nemůžeme poskytnout žádné další informace,“ napsala mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková.

Lékaři ani sestry nemají povinnost ani čas kontrolovat, co si s sebou lidé na hospitalizaci berou. O ozbrojených pacientech v nemocnicích přitom CNN Prima NEWS informovala již několikrát.

V lednu letošního roku začal v noci na intenzivní péči ve Slaném běsnit pacient. Vyrval si kanylu z ruky. Vzal nůž a ohrožoval personál. Nakonec jej vrhl mezi zdravotníky. „Po varování byl použit výstřel do nohy pacienta, čímž došlo k jeho eliminaci s minimálním zraněním. Myslím, že situace byla zvládnuta nejlepším možným způsobem,“ sdělil ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček. Paradoxně pak pacientovi pomáhali ti, které předtím ohrožoval.

„Nedělejme z nemocnic vězení. Neprohlížejme osobní věci pacientům. Je to samozřejmě velmi nepříjemná situace. Nezobecňoval bych to, všude je nějaké nebezpečí fatální,“ řekl tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Sedm mrtvých po střelbě v ostravské fakultní nemocnici

Slova tehdejšího ministra mohla někomu připadat poměrně zarážející. Zřejmě každý ještě v živé paměti střelbu v ostravské nemocnici, kam 10. prosince loňského roku na oddělení traumatologie přišel ozbrojený muž. Bez varování a z bezprostřední blízkosti střelil devět lidí, přežili pouze dva. Střelec z místa utekl. Než ho stačili chytit policisté, spáchal sebevraždu.

V březnu 2019 zase čtyřiasedmdesátiletý muž začal střílet na pokoji v pražské nemocnici Na Vinohradech. Postřelil dva pacienty, jeden z nich zranění podlehl. Útočníka odzbrojily sestry a policie ho začala stíhat. „Kriminalisté nyní obviněného stíhají za trestný čin vražda a vražda ve stádiu pokusu,“ řekl tehdy policejní mluvčí Jan Daněk.

Střelec se ale nakonec před soud nedostal. Než se případem začala zabývat justice, zabila ho nemoc, se kterou na hematologii ležel. Případ tak policisté museli odložit.

Tagy: