Klaus: Jaká vládní krize? Měli bychom tleskat, ministři za Piráty byli irelevantní a bezcenní

Václav Klaus

360° - 30.9. v 22:28

Ministři za Piráty byli irelevantní a bezcenní. Myslím, že si oddechneme, když je nebudeme mít ve vládě. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl Václav Klaus. Exprezident by současné dění na české politické scéně neoznačil za vládní krizi. „Jaká krize? Měli bychom tleskat,“ zdůraznil.

„Bezcenná miniaturní stranička, která má čtyři poslance a měla tři ministry. To je světový rekord, který by měl být zapsán v Guinnessově knize rekordů,“ řekl Klaus ve studiu s tím, že by současné dění na české politické scéně neoznačil za vládní krizi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pirátské celostátní fórum rozhodlo. Drtivá většina členů chce odstoupit od koaliční smlouvy

„Vláda má pořád drtivou většinu. Označení krize je uměle vyhrocený termín, aby mohla vláda nepracovat a vymlouvat se. Žádná krize není, kdo to vymyslel? Kabinet normálně funguje, má pohodlnou většinu ve Sněmovně. Ministři za Piráty byli stejně irelevantní a bezcenní. Myslím, že si oddechneme, když je nebudeme mít ve vládě. Jaká krize? Měli bychom tleskat,“ sdělil někdejší prezident.

Konec Pirátů v kabinetu souvisí s rozhodnutím premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout odvolání Ivana Bartoše z postu vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Fiala zmíněný krok zdůvodnil dlouhodobým stavem nefunkční digitalizace stavebního řízení.

Prezident Petr Pavel premiérovi vyhověl, Bartoše odvolal z funkce v pondělí. Šéf Pirátů již potvrdil, že v kabinetu skončí i zbylí dva pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun. Strana si také v pondělí odhlasovala, že odstoupí od koaliční smlouvy s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Odchod Pirátů z vlády nebude znamenat pád kabinetu. Koalice má nyní 108 poslanců, i bez čtyř Pirátů disponuje ve Sněmovně většinou 104 hlasů.

Tagy:
politika Piráti Václav Klaus Česká pirátská strana vláda 360°