Pirátské celostátní fórum rozhodlo. Drtivá většina členů chce odstoupit od koaliční smlouvy

Zástupci Pirátů v Poslanecké sněmovně

Fiala po jednání s prezidentem Pavlem

Celostátní fórum Pirátů rozhodlo, že strana má odstoupit od koaliční smlouvy s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Pro odchod z kabinetu bylo 709 z 894 hlasujících.

„Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října,“ uvedli Piráti po celostranickém hlasování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krok Lipavského? Zklamání. Za předsedu Pirátů chci Wagenknechta, řekla Gregorová

Členská základna hlasování vyvolala v reakci na navržené odvolání končícího předsedy strany Ivana Bartoše z funkce ministra. Bartoš však mezitím minulý týden oznámil premiérovi Petru Fialovi (ODS), že Piráti z kabinetu odcházejí a řekl, že Piráti dlouho nic než opozice nečeká. Odvolání Bartoše, které Fiala zdůvodnil nefunkční digitalizací stavebního řízení, chápou Piráti jako „vykopnutí z vlády.

Do celostátního fóra Pirátů se řadí všichni členové strany, kterých je okolo 1 160. Hlasovat mohli od pátečního dopoledne. V procedurálním hlasování Piráti ve čtvrtek rozhodli o uzavření diskuse, která poté zmizela z veřejně dostupné části internetového fóra, kam má přístup kdokoliv.

Ostatní pirátští ministři už oznámili, že jsou připraveni podat demisi. Týká se to ministra pro legislativu Michala Šalomouna a šéfa diplomacie Jana Lipavského, který však zároveň prohlásil, že odejde ze strany, protože s odchodem z vlády nesouhlasí. Fiala dvojici opakovaně chválil s tím, že Piráty z vlády nikdo nevyhazuje.

Bartoš v neděli řekl, že strana opustí vládu i koalici v úterý po jednání klubu poslanců, kdy demisi podají ministři Lipavský a Šalomoun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala se chytil do vlastní pasti, míní Stoniš. Zasáhne do nové podoby vlády prezident?

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský vláda koaliční smlouva Michal Šalomoun politický proces politické strany a hnutí