Expert: Po válce můžeme mít problém. Lidé na Ukrajince nadávají, ale kdo tu bude pracovat?

Odborník na politický marketing Oto Klempíř

Odborník na politický marketing Klempíř o podstatě návštěvy Zelenského v Praze

Medializace situace na Ukrajině je pro prezidenta Volodymyra Zelenského během jeho cest prioritní. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl odborník na politický marketing Oto Klempíř. „Jak se jeho popularita začne propadat, bude to hrát do karet Rusům. Ti chtějí poziční válku, aby se na toto téma zapomnělo,“ řekl Klempíř. Dodal, že po konci války může nastat v Česku z hlediska ekonomiky problém poté, co se Ukrajinci začnou vracet do své vlasti.

Podle odborníka na politický marketing Oto Klempíře je hlavní síla ukrajinského prezidenta v jeho rétorice. „Má hereckou průpravu, umí pracovat s hlasem. Ukrajina měla štěstí v neštěstí, že byl v rozhodujícím okamžiku u moci,“ uvedl Klempíř v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Nedokáže si prý představit, jak by například Petro Porošenko (bývalý prezident Ukrajiny, pozn. red.) strhnul lidi, aby se šli obětovat za svobodu Ukrajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáháte nás přiblížit vítězství, řekl Zelenskyj v Praze. Ocenil množství ukrajinských vlajek

V prvních dnech války se podle Klempíře Zelenskyj zachoval odvážně, když z Kyjeva neutekl a v zemi zůstal. „Tím dostal do ruky eso, že je statečný člověk. Ukázal, že je pro něj situace na Ukrajině prioritní,“ doplnil odborník.

Klempíř dodal, že jednou ale válka skončí a Ukrajina se na to už teď připravuje. „Určité agentury shání kvalifikované Ukrajince, kteří jsou u nás i v jiných zemích, aby po skončení bojů rekonstruovali svou zemi,“ vysvětlil. Dodal, že po válce by mohl nastat pro nás problém. „Kdo nám tady bude pracovat? Lidé na ně sice nadávají, že mají jít domů, ale to je blbost. Ukrajinci nám to tady drží,“ doplnil.

Ukrajinská hlava státu je v současné době na státní návštěvě v Česku. Předtím ale Zelenskyj navštívil Bulharsko a později se má přesunout do Turecka. Podstata těchto cest podle Klempíře tkví ve dvou věcech: „Jednak ukázat jednotu s evropskými lídry a zajistit spolupráci jak v politické rovině, tak v dodávkách materiálu. Ale také dokázat Rusům, že se nebojí, že mohou dělat, co chtějí, ale on všechno zvládne,“ nechal se slyšet Klempíř. Dodal, že symbolický význam jeho cest je daleko podstatnější než to, co během nich domluví.

Mohli jste přehlédnout: Bezpečnostní analytik Svárovský o návštěvě prezidenta Zelenského

Tagy:
Ukrajina odborník politický marketing Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Oto Klempíř