Pomáháte nás přiblížit vítězství, řekl Zelenskyj v Praze. Ocenil množství ukrajinských vlajek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český prezident Petr Pavel (vpravo) vystoupili na tiskové konferenci po svém jednání, 6. července 2023, Pražský hrad.

Tisková konference po jednání Volodymyra Zelenského a Petra Pavla

Česko nám aktivně pomáhá přiblížit se vítězství. Chci poděkovat za každou ukrajinskou vlajku, kterou jsem viděl v ulicích. Po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě to řekl jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Jde o jeho první návštěvu České republiky od doby, kdy vypukla ruská invaze. Ukrajinská hlava státu by kromě Pavla měla v pátek jednat také s premiérem Petrem Fialou (ODS) i s předsedy obou komor Parlamentu.

„Volodymyr Zelenskyj inspiruje nejen svoji zemi, ale i mnoho západních lídrů svým přístupem a způsobem vedení země, která už je téměř pětistý den ve válce. Je obdivuhodné, s jakým nasazením a s jakou vůlí se Ukrajina brání obrovské ruské přesile. Volodymyr Zelenskyj ani Ukrajina v tom ale nejsou sami. Mohou počítat s naší další podporou,“ řekl Pavel v úvodu svého projevu.

Česko podle něj od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 Ukrajině věnovalo pomoc v hodnotě 45 miliard korun. „Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit,“ dodal český prezident.

Diskuse o Bělorusku i NATO

Pavel jednal se svým ukrajinským protějškem o aktuální situaci na frontě, vývoji v Bělorusku, summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu i zapojení České republiky do poválečné obnovy Ukrajiny. Zelenskyj by považoval za ideální pozvánku Ukrajiny do NATO. Získat podporu všech členů ale podle něj bude složité. Rovněž varoval před následky ruské propagandy.

„Ukrajinská delegace je v Praze především proto, abychom vám poděkovali za podporu. Váš stát a váš lid nám aktivně pomáhají přiblížit se vítězství. Zejména vám chci poděkovat za každou ukrajinskou vlajku, kterou jsem viděl v ulicích po cestě na Pražský hrad. Bylo to velmi dojemné. Moc si toho vážíme,“ vzkázal během brífinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Londýn, Paříž, Washington a teď Praha. Kam Zelenskyj vycestoval od začátku války na Ukrajině?

Ještě ve čtvrtek odpoledne se Zelenskyj nacházel v Bulharsku, kde jednal s tamním premiérem Nikolajem Denkovem a se svým protějškem Rumenem Radevem. Krátce před 20. hodinou večer pak ukrajinská hlava státu dorazila do Prahy, z letiště delegace zamířila na Pražský hrad za Petrem Pavlem.

„Na řadě je Praha. Budu jednat i s premiérem Petrem Fialou (ODS), s předsedy obou komor Parlamentu – Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Také se setkám se členy vlády, Parlamentu i s novináři. Důraz bude kladen na podporu obrany i evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny a Vilniusu,“ uvedl Zelenskyj k večeru na Twitteru.

Bezprecedentní Fialova cesta

Od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022 se Zelenskyj s českými představiteli setkal už několikrát. Petr Fiala navštívil Kyjev již v březnu 2022, a to společně s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim, kterého doplnil i šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński, a se svým tehdejším slovinským protějškem Janezem Janšou.

Cesta vlakem zmíněného politického kvarteta byla naprosto bezprecedentní. Kyjev byl totiž v té době obléhán ruskou armádou a prakticky denně na něj létaly rakety. Pro Zelenského šlo o významnou vzpruhu a ukázku, že Česko, Polsko a Slovinsko jednoznačně stojí za Ukrajinou. Fiala se do Kyjeva vydal též koncem října. Tentokrát do ukrajinské metropole vzal i další členy vlády.

Koncem letošního dubna na Ukrajinu odcestoval rovněž nový český prezident Petr Pavel, a to rovnou v tandemu se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou.

Tagy: