Klesání inflace? Moc bych nejásala, je to hra statistických čísel, varuje ekonomka

Meziroční inflace v březnu klesla o 1,7 procentního bodu, aktuálně je na 15 %. Podle ekonomky Markéty Šichtařové se jedná o trend a inflace bude klesat i dál. Nicméně to ale neznamená, že některé věci, například potraviny, zlevní.

„Zatím bych moc nejásala. Vždycky to funguje tak, že inflace nejprve klesá poměrně rychle. To vypadá opticky velmi dobře a je to způsobeno třeba i srovnávací základnou z loňského roku, ale je to také trošku hra statistických čísel. Když jdeme v čase dál, zjistíme, že inflace má sklon klesat jako hyperbola,“ vysvětlovala ekonomka v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS s tím, že vlastně klesá stále pomaleji.

ČTĚTE TAKÉ: Sazba 14 procent DPH je nepřijatelná, uvedla Richterová. Z vlády ale neodejdeme

„Ještě před několika měsíci se mluvilo o tom, že v letošním roce už by inflace měla být v průměru za celý rok kolem 10 %. V tomto případě nejsem tak optimistická a myslím si, že celý tento rok skončíme lehce nad 10 %,“ uvedla Šichtářová a dodala, že ani to není žádná výhra.

Klesající inflace ale neznamená, že dojde ke zlevňování. „Zpomalování inflace není totéž, co pokles cen. Když klesá inflace, znamená to, že statisticky na první pohled ceny rostou pomaleji. Pořád se ale bavíme o růstu cen, jenom se nám bude číselně zdát, že to zdražování není tak rychlé, jako bylo třeba v loňském roce,“ vysvětlila Šichtářová.

S ní souhlasil i ekonom Petr Dufek. „Inflace opravdu klesá kvůli hře statistických čísel a také kvůli tomu, že se počítá na základě loňských cen. Meziroční srovnání pak vypadá lépe a lépe,“ doplnil Dufek.

Ekonomové se vyjádřili také ke propočtům DPH, které navrhuje ministerstvo financí. Celá debata je k dispozici ve videu výše.

Tagy:
ceny byznys ekonomika CNN Prima NEWS Petr Dufek inflace DPH peníze ekonomové Zprávy plus Markéta Šichtařová pokles inflace