Klopp k Superlize: Hráčům ani mně nikdo nic neřekl. Hodlá kouč Liverpoolu odstoupit?

Úřadující anglický mistr Liverpool je jedním z prozatímních 12 členů kontroverzního fotbalového projektu Superliga. A loajální příznivci klubu z města u zátoky Mersey pro příslušnost k této společnosti jen těžko hledají odpuštění. Hráči i trenérský tým jsou v tom celém nevinně, jak sám potvrdil hlavní kouč Jürgen Klopp. Nikdo s ním ani jeho svěřenci vstup do nové evropské soutěže nekonzultoval. Být na něm, do ničeho takového by se nevrhl.

„Mám rád soutěživý aspekt fotbalu. Líbí se mi, že West Ham by mohl hrát Ligu mistrů. Nechci to, protože o toto místo máme zájem my, ale líbí se mi ta jejich šance,“ řekl v pondělí před zápasem s Leedsem United britským televizím Klopp. Hammers s Tomášem Součkem i Vladimírem Coufalem zatím drží čtvrtou příčku v anglické Premier League, která ještě zaručuje přímý postup do v této chvíli nejprestižnější klubové soutěže světa – Champions League. Liverpool ztrácí na West Ham dva body.

I v tom spočívá krása současného fotbalu. Nečekané proniknutí klubu do Ligy mistrů a následné souboje s nejlepšími týmy ze všech koutů Evropy, vysněné setkání hráčů z „malého“ týmu s největšími hvězdami jako Cristiano Ronaldo nebo Lionel Messi. S tímto by byl konec, pokud by nakonec skutečně došlo ke spuštění Superligy.

Klopp už v roce 2019 – kdy se diskutovalo o tom, že se něco jako Superliga rodí – řekl, že produkt, který nabízí Liga mistrů, je dostatečně kvalitní a není potřeba něčeho nového. Navíc vyjádřil obavy, že opakované zápasy mezi stejnými týmy by mohly nudit. „Pro mě je Liga mistrů Superligou, ve které ne vždy hrajete proti stejným týmům. Ano, finanční stránka je důležitá, ale máme vytvořit systém, ve kterém bude Liverpool čelit Realu Madrid deset let po sobě?“ řekl před necelými dvěma roky.

„Můj názor se nezměnil,“ konstatoval teď po vzniku Superligy, i když nechce jít ostře proti vedení Liverpoolu. „Je to složité. Lidé z toho nejsou šťastní a já to umím pochopit. Ale nemůžu říct víc, protože my nejsme do ničeho zapojení. Ani hráči, ani já. O ničem jsme nevěděli. Uvidíme, jak se to vyvine.“

Ihned se objevily spekulace, že by měl uznávaný 53letý rodák ze Stuttgartu kvůli zapojení Reds do nové soutěže odstoupit. „Slyšel jsem, že mám rezignovat. Pokud ale nastanou složité časy, nutí mě to být ještě více upnutý na to, abych zůstal,“ podotkl Klopp.

Jako hráči cítíme velkou nespravedlnost

Částečně už však rezignovaly některé fanouškovské skupiny tradičního klubu, například Spion Kop 1906. Ta prý odstraní svoji ikonickou vlajku ze slavné tribuny Kop stadionu Anfield. „Cítíme, že nadále nechceme dodávat podporu klubu, který staví finanční chamtivost nad integritu hry,“ vzkázali fanoušci. Stejně to vidí jiný spolek příznivců Liverpoolu – Spirit of Shankly. Ten zkritizoval vlastnickou skupinu Fenway Sports Group. „Ignoruje fanoušky, neúnavně a chamtivě hledá peníze. Fotbal je náš, ne jejich. Náš klub patří nám, ne jim.“

Po pondělním utkání s Leedsem na Elland Road, které skončilo 1:1, se k Superlize vyjádřil i kapitán Liverpoolu James Milner. „Nelíbí se mi to ani trochu. Doufám, že se to nezrealizuje,“ vyjádřil nesympatie k projektu. „Je složité jít do zápasu poté, co fanoušci Leedsu vyjádřili své pocity. Jako hráči, jejichž slovo nemá váhu, cítíte trochu nespravedlnost,“ dodal Milner.

V prostoru okolo stadionu se před utkáním srotilo kolem sedmi stovek fanoušků Leedsu a vyjádřili znechucení nad tím, k čemu se šestice anglických klubů pro více peněz upsala. Kromě Liverpoolu se snášejí negativní hlasy na Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United a Tottenham.

Nad trávníkem pak chvíli před výkopem proletělo letadlo s transparentem „Ne Superlize“. Hráči Leedsu nastoupili k rozcvičce v tričkách s nápisem „Liga mistrů: Zaslužte si ji“ na hrudi a „Fotbal je pro fanoušky“ na zádech.

Nesouhlas se Superligou je na „ostrovech“ zkrátka všudypřítomný.

Tagy: